Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[sung.guh.sung.guh] | سوڠݢوه٢

Definisi : tidak main-main, dgn segenap hati, dgn tekun: kelemahan inilah yg harus diketahui, yg harus dicari sungguh-sungguh jika ia mahu berjaya; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[sung.guh.sung.guh] | سوڠݢوه٢

Definisi : tidak main-main; dgn segenap hati; dgn tekun: Belajarlah ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata sungguh-sungguh

Puisi
 

Ogah-ogah di dalam bandul,
     Batang kelapa dalam padinya;
Sungguh-sungguh tiada padul,
     Manakan lupa dalam hatinya.


Lihat selanjutnya...(188)
Peribahasa

Sungguh kawat yang dibentuk,
     ikan ditebat yang diadang.

Bermaksud :

Tipu muslihat yang tersembunyi untuk mencari keuntungan diri sendiri.

 

Lihat selanjutnya...(23)

489

Promises, like piecrust, are made to be broken

Jangan percaya atau berharap kepada janji kerana ia sering dimungkiri

Titian biasa lapuk, janji biasa mungkir

She promised not to mention the incident again, but promises, like piecrust, are made to be broken. I was shocked and humiliated when she retold the story in front of my fiancée.

Dia berjanji tidak akan menyebut lagi peristiwa itu, tetapi titian biasa lapuk, janji biasa mungkir. Aku sungguh terkejut dan naik malu apabila dia menceritakan semula kisah itu di hadapan tunangku.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(8)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
bibliomaniabibliomaniaPerpustakaanTiadaKeghairahan dan keinginan yang bersungguh-sungguh untuk memperoleh dan mengumpul buku-buku.
naevusnevusPentadbiran PerniagaanTiadaTanda lahir, iaitu malformasi kulit yang sungguh nyata yang terbentuk semasa lahir.
drilllatih tubiPendidikanTiadaLatihan secara berulang-ulang dan bersungguh-sungguh untuk menguasai pengetahuan atau kemahiran.
penchantkecenderungan; cenderungSejarahTiadaSifat orang yang berminat dalam sesuatu hal dengan bersungguh-sungguh atau cenderung melakukan sesuatu sebagai kegemaran.
effort to performance expectancyharap usaha jayaPentadbiranTiadaJangkaan bahawa usaha yang bersungguh-sungguh akan membawa kejayaan.
market challengerpencabar pasaranPentadbiranTiadaSyarikat yang menjadi pengikut pasaran tetapi berusaha bersungguh-sungguh untuk menambah bahagian pasaran syarikat.
assertive behaviourtingkah laku mendesakSosiologiTiadaPerilaku yang menunjukkan ciri-ciri ketegasan, memaksa dan bersungguh-sungguh.
agitationagitasi; pengocakan; penggoncangan; acumanSejarahTiada1. Keadaan resah yang berlebihan, peningkatan aktiviti mental dan fisikal. 2. Perbuatan menggoncangan bekas supaya kandungannya bergerak dan bercampur dengan cepat. 3. Acuman: Usaha yang bersungguh-sungguh yang dilakukan oleh individu atau kumpulan untuk merangsang, mempengaruhi dan melahirkan perasaan kurang senang awam terhadap sesuatu hal, seperti mengadakan tunjuk perasaan atau mogok.
win by referee stop contest (R.S.C.)menang henti tandingSukanTiadaKeputusan referi yang memberikan kemenangan kepada petinju, kerana menurut penelitiannya lawan pemenang berada dalam keadaan tidak berdaya, luar tara, tidak seimbang, dan tidak bersungguh-sungguh.
testing threatancaman ujianPendidikanTiadaAncaman daripada penggunaan praujian sebelum memulakan kajian. Sebarang perubahan yang ketara dalam pencapaian pascaujian mungkin bukan disebabkan rawatan atau intervensi kajian, tetapi usaha subjek sendiri atas dasar kesedaran mereka untuk belajar dengan lebih bersungguh-sungguh.
12

Kembali ke atas