Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ta.bi.Öat] | طبيعة

Definisi : 1. budi pekerti, pekerti, perangai, watak: baginda tiadalah sekali-kali mendengarkan nasihat, kelakuan dia sahaja diperbuatnya, tambahan pula tiadalah sekali-kali menurut ~ ayahanda baginda dahulu; 2. perbuatan yg selalu dilakukan, kelakuan, tingkah laku: memang ~ku membaca dlm hati sahaja;bertabiat 1. berperangai, berkelakuan: me­nga­pa­kah dia ~ spt itu? 2. bersifat, beres­mi: spirogira ~ spt tumbuh-tumbuhan hijau. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ta.bi.Öat] | طبيعة

Definisi : 1 sifat batin seseorang yg mem­pengaruhi fikiran atau perbuat­annya; perangai; budi pekerti; watak: Tidak mungkin dia dpt mengubah ~nya yg buruk itu. 2 perbuatan yg selalu dilakukan; tingkah laku: Memang ~nya bangkit pagi-pagi setiap hari. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
tabiat (kata nama,)
Bahasa Asal :Arab
Bersinonim dengan kelakuan, perangai, tingkah laku, perilaku, sifat, resmi, resam, watak, lagak, telatah, gelagat, perbuatan, gaya, cara, gerak-geri, tindak-tanduk;,
Kata Terbitan : bertabiat,

Peribahasa

Rebung tidak jauh dari rumpun.

Bermaksud :

Tabiat anak tak akan jauh berbeza dengan orang tuanya.

 

Lihat selanjutnya...(14)

299

The leopard cannot change its spots

Sifat atau tabiat seseorang, lazimnya sangat negative, tidak mungkin berubah.

Asal ayam pulang ke lumbung, asal itik pulang ke pelimbahan

I thought that old man had repented when he married that beautiful singer, but the leopard cannot change its spots. He still dated young girls, only this time right under his wife's nose!

Saya agakkan orang tua itu sudah bertaubat setelah mengahwini penyanyi cantik manis itu, tetapi asal ayam pulang ke lumbung, asal itik pulang ke pelimbahan. Dia masih keluar dengan gadis-gadis muda, cuma kali ini di depan mata isterinya!

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(25)

Kamus Sains

Kamus Sains.indb
tubuh organisma untuk mengelirukan musuh atau mangsanya. Contohnya, sesetengah krustasea menghiasai diri dengan rumpai laut dan sesetengah serangga menutupi diri dengan kapur, pasir atau liken. (BIO) allocycle (alokitar) Perihal perbezaan tabiat pintalan yang ditunjukkan oleh keratan kromosom atau keseluruhan kromosom. Sifat ini merupakan ciri heterokromatin perisen- tromer, pengorganisasi nukleolus dan keseluruhan kromosom seks sesetengah spesies. (BIO) allocyst (alosista) Struktur bak klamidospora dikenakan oleh air apabila sesuatu jasad tenggelam secara keseluruhan atau terapung dalam air. (KEJ) buoyant (apung) Sifat sesuatu jasad yang timbul apabila berada dalam bendalir. Jasad boleh apung apabila mempunyai tabiat untuk timbul. Lihat juga buoyancy. (FIZ) buoyant force (daya apung) Daya paduan yang bertindak pada permukaan objek yang terbenam dalam ben- dalir. Daya ini bertindak pada arah tegak, magnitudnya sama

Kembali ke atas