Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[tah.ni./ah] | تهنيئه

Definisi : ucapan selamat (utk orang yg ber­kahwin, mendapat anak, naik pangkat, dll): aku ucapkan ~ atas kejayaanmu. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[tah.ni./ah] | تهنيئه

Definisi : ucapan yg ditujukan kpd sese­orang utk menyatakan rasa gembira kerana kejayaannya dll; ucapan selamat: Baginda telah memberi ~ kpd mereka yg berjaya. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
tahniah (kata nama)
Bersinonim dengan syabas.


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
letter of congratulationsurat tahniahPentadbiran PerniagaanTiadaSurat untuk mengucapkan tahniah.
formulaformulaKesusasteraanTiadaFrasa yang disusun dalam bentuk struktur tetap yang diulang dalam pengucapan harian sebagai sebahagian daripada ritual atau tatacara sosial. Formula juga merujuk kepada susunan perkataan yang diulang dalam bentuk, sukatan baris, dan isi yang identikal dalam sesebuah karya lisan, terutamanya dalam puisi naratif. Contohnya, puisi epik Home. Formula terdiri daripada pernyataan atau frasa kodi yang menjadi rujukan bersama oleh pengarang atau pencerita lisan. Bentuknya yang tetap dan bersukat menjadikan formula mudah dihafal dan diingat. Formula termasuklah frasa tetap untuk ucapan alu-aluan atau perpisahan, tahniah atau takziah. Dalam budaya tulisan, formula jelas terdapat dalam surat kiriman. Dalam kajian lisan, konsep formula mula diperkenalkan oleh Parry-Lord (1920 � 1960) ketika beliau mengkaji puisi Homer. Formula membantu proses penciptaan dan penyampaian lisan. Bahasa yang menggunakan formula disebut sebagai berungkapan tetap atau formulaik. Dalam tradisi lisan Melayu, formula digunakan untuk merujuk kep

Kembali ke atas