Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ta/] | تق

Definisi : singkatan bagi tidak; ~kan tidak akan, tidak mung­kin; ~ apa a) tidak mengapa; b) tidak ada apa-apa; acuh ~ acuh tidak ambil peduli; ~ mboh Tr tidak mahu: Meli ~ mboh ajak kamu pergi melihat perlawanan bola sepak. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ta/] | تق

Definisi : bunyi spt bunyi orang mengetuk kayu dll dgn batu, bunyi detak. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ta/] | تق

Definisi : kep tidak: ~ ada tidak ada. ~kan a. tidak akan. b. masakan; mustahil. ~ apa a. tidak mengapa. b. tidak ada apa-apa. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata tak

Puisi
 

Pucuk paku makanan kalui,
     Dahan dedap bertaruk muda;
Tak berbalas tak berbalui,
     Tak ada adab sesama muda.


Lihat selanjutnya...(814)
Peribahasa

Tak ada kusut yang tak selesai,
     tak ada keruh yang tak jernih.

Bermaksud :

Sekalian perselisihan besar dan kecil dapat didamaikan.

 

Lihat selanjutnya...(570)


Kamus Teknologi Maklumat

Kamus Teknologi Maklumat ct.indd
ialah 1024 bit dan akan bertambah secara gandaan kuasa dua. algoritma tandatangan digital (Ig. digital signature algorithm (DSA); Br. algoritma tandatangan digital (DSA); Id. algoritma tandatangan digital (DSA)) Algoritma kriptografi tak simetri yang menghasilkan tanda- tangan digital dalam bentuk pasangan nombor perdana yang besar, yang digunakan dalam piawai tandatangan digital. Algoritma El Gamal dibangunkan oleh Taher El Gamal pada tahun 1985 Malaysia barang gadaian Kamus Teknologi Maklumat ct.indd 14 6/6/11 4:01:30 PM 15 autoriti perakuan autoriti perlindungan data Bank Negara Malaysia barang gadaian B bahagian depan tak terpercaya (UFE) (Ig. untrusted front ends (UFE); Br. bahagian depan tak dipercaya (UFE); Id. bagian depan tak terpercaya) Aplikasi antara muka pengguna yang dipasang untuk membolehkan pengguna mencapai data dari

Kembali ke atas