Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[tan.ja/] | تنجق

Definisi : 1. sj destar, tengkolok: Anjang me­ma­kai ~ spt pahlawan Melayu; 2. tanjak tirus ke atas (destar, layar), meruncing (me­ngan­jur) ke atas; bertanjak = ~ kaki berdiri di atas hujung kaki, berjengket; ~ baru bertinjau prb berbuat sesuatu mengikut aturannya yg lazim; menanjak 1. menirus ke atas, meruncing; 2. memanjat (bukit dll), mendaki, menaiki: aku surut selangkah memberikan kesem­patan kepadanya ~ tangga; 3. menjadi lebih tinggi (jalan dll), mendaki: dia berjalan me­nuju tangga yg ~ ke atas anjung; mereka men­daki jalan yg ~; menanjakkan menganjurkan ke atas, mem­bawa naik, menaikkan: dia ~ layar pera­hunya; ~ ilmu mengembara ke tempat lain utk mengajarkan ilmu; ~ silat pergi ke tempat lain utk berlawan atau mengajar silat; tak lalu dandang di air, di gurun ditanjakkan prb menyampaikan maksud dgn pelbagai ikhtiar; tanjakan jalan yg mendaki, pendakian. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[tan.ja/] | تنجق

Definisi : 1. cocok, padan, sesuai; 2. gaya (tubuh badan), tokoh, watak: cincin ini diusul periksa sbg isyarat menyiasat rupa dan roman tokoh dan ~, kelakuan dan keturunan;bertanjak bergaya, berpadanan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[tan.ja/] | تنجق

Definisi : kain yg diikatkan pd kepala; tengkolok; destar. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
tanjak
1. Bersinonim dengan tengkolok
(kata nama:)

2. Bersinonim dengan tirus
(adjektif:)

Kata Terbitan : bertanjak, menanjak, menanjakkan, tanjakan,


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
DESTARDESTAR, sejenis pakaian di kepala yang di sesetengah tempat dikenali dengan setangan, tengkolok atau tanjak, mengikut reka bentuknya. Destar biasanya menggunakan kain yang dipintal dan diikat di kepala seperti serban, atau diikat di keliling tarbus tinggi atau kopiah. Ada juga destar yang dibuat daripada sehelai kain (setangan) yang sederhana besarnya dan diikat di kepala mengikut cita rasa pemakainya. Sekiranya lipatan kain itu meruncing ke atas, ikatan ini disebut tanjak. Tengkolok pula lebih rumit reka bentuknya yang biasanya dipakai oleh raja dan orang bangsawan.BUDAYAKonsep
PAKAIAN KEPALA

PAKAIAN KEPALA, sesuatu yang dipakai di kepala sarna ada oleh orang lelaki atau perempuan.  Bagi orang lelaki, pakaian kepala termasuklah destar, tengkolok, tanjak, bebulan, semutar, topi, kopiah dan songkok.  Bagi wanita pula pakaian kepala disebut sebagai kain kelubung, selendang, kain tudung dan topi.

BUDAYAPakaian
TELEPUK

TELEPUK, seni menghias kain dengan perada emas. Biasanya telepuk digunakan untuk menghias kain sarung yang dipakai sebagai kain dagang luar, ataupun kain persegi yang dijadikan tengkolok atau tanjak. Telepuk mempunyai sejarahnya sendiri dan dianggarkan telah mula diusahakan sejak abad ke-17 hingga abad ke-18, apabila ia diperkenalkan ke Tanah Melayu melalui pedagang Bugis yang datang dari Sulawesi.

BUDAYAProses/Tindak Balas

Kembali ke atas