Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
tapak (kata nama)
1. Bersinonim dengan telapak: ketapak

2. Bersinonim dengan bekas: jejak, kesan, tanda,

3. Bersinonim dengan asas: dasar

Kata Terbitan : setapak, bertapak, bertapakkan, menapak,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
cobweb site;tapak lapukTeknologi MaklumatTiadaTapak Web yang mengandungi maklumat lama yang tidak dikemaskini. Tapak-tapak Web ini menghampakan pengunjung yang mengharapkan maklumat terkini.
net surferpeluncur jaringanTeknologi MaklumatTiadaSeseorang yang asyik atau kerap melayari Internet sehingga ia boleh menjawab kebanyakan soalan tentang tapak-tapak web yang perlu dilawati.
website hijackingrampasan tapak webTeknologi MaklumatTiadaPencerobohan dan perampasan kawalan tapak web yang mengakibatkan laman web asal tidak dapat dicapai.
web surfingluncur webTeknologi MaklumatTiadaMelawat dari satu tapak web ke tapak web lain.
B2B[business-to-businessB2B(niaga-ke-niaga)Teknologi MaklumatTiadaAkronim yang memerihalkan pertalian atau aplikasi niaga-ke-niaga. Banyak tapak web memberi fokus kepada penawaran produk aplikasi untuk perniagaan dwihala dalam bidang seperti kesihatan dan automotif. Pembangunan tapak web B2B dapat meningkatkan keupayaan aktiviti perniagaan yang biasa dilakukan. Tapak web B2B diramalkan akan menjadi sektor utama dalam dunia web.
hitkenaanTeknologi MaklumatTiadaUnit ukuran kepopularan tapak web berdasarkan bilangan kenaan. Kenaan adalah mengikut bilangan fail yang terpapar pada satu-satu laman web. Secara teknikal satu bukaan fail dan pemindahannya dari tapak web dianggap sebagai satu kenaan. Walau bagaimanapun, ukuran ini tidak memberikan gambaran kepopularan yang sebenarnya kerana satu lawatan ke laman web boleh menjana beberapa kenaan pada satu masa yang sama dan memberi gambaran lebih daripada satu pelawat unik. Bilangan kenaan turut digunakan oleh pembina laman web sebagai ukuran untuk memancing pengiklanan dalam talian.
cookiekukiTeknologi MaklumatTiadaFail yang disimpan oleh pelayan web dalam komputer pengguna yang mengandungi data tentang pengguna tersebut untuk menjejak maklumat pelayar tapak web. Kuki disimpan dalam bentuk fail teks dalam cakera keras agar pelayan dapat mencapainya apabila pengguna kembali ke tapak web yang pernah dilawati. Kuki mengandungi butiran maklumat seperti log masuk, atau nama pengguna, kata laluan, maklumat troli beli-belah dan pilihan persendirian. Lou Montulli, bekas pengatur cara Netscape dikenali sebagai pencipta kuki. Ia merupakan teknologi yang telah menjadikan Internet dan E-dagang menarik.
websitetapak sesawang/tapak webTeknologi MaklumatTiadaTiada
portalportalTeknologi MaklumatTiadaTapak web yang direka bentuk untuk menyediakan pelbagai perkhidmatan Internet dari satu lokasi.
portalportalTeknologi MaklumatTiadaTapak web yang berfungsi sebagai get laluan untuk pengguna apabila menggunakan Internet. Portal mengandungi pelbagai kandungan dan perkhidmatan seperti e-mel, bilik sembang, perkhidmatan peribadi, carian kandungan, permainan, membeli-belah dalam talian, suapan berita, maklumat pelancongan, sebut harga stok dan maklumat cuaca. Contohnya www.jaring.my, www.yahoo.com, www.thestar.com.my dan www.msn.com.
1234567

Kembali ke atas