Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[té.ja] | تيجا

Definisi : (téja) 1. awan merah atau kekuning-kuningan yg kelihatan di kaki langit sebelah barat (ketika matahari masuk); 2. ark pelangi, bianglala, ula danau, ula daru, benang raja; ~ keluang cahaya terang yg nampak di langit selepas hujan ribut; ~ membangun teja yg tegak. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[té.ja] | تيجا

Definisi : (téja); ~ badak (lawang) = kayu ~ sj tumbuhan (pokok yg akar dan daunnya dibuat ubat), kayu manis hutan, medang kemangi, Cinnamomum iners; ~ betina = ~ pasir sj tumbuhan (pokok yg kayunya baik utk per­kakas rumah), medang pasir, Neolitsea zeylanica. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[té.ja] | تيجا

Definisi : (téja) Tr membuat bahagian permulaan tikar mengkuang: saya tidak tahu cara ~. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[té.ja] | تيجا

Definisi : /téja/ awan berwarna merah atau kekuning-kuningan yg kelihatan di kaki langit di sebelah barat ketika matahari masuk. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata teja


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
TUN TEJAPermaisuri Sultan Mahmud Syah, Sultan Melaka dan anak bendahara pahang Seri Buana, bergelar Seri Amar Bangsa Diraja Pahang.SEJARAH DAN ARKEOLOGITokoh
SUNAN KALIJAGASUNAN KALIJAGA ( ? - ? ), ulama dan pendakwah Indonesia.  Nama sebenarnya ialah Raden Said atau Saka Setia.  Dia adalah anak Tumanggung Wilatika, Adipati Tuban.  Datuknya, Aria Teja III, sudah memeluk agama Islam. Oleh sebab itu, dia telah menerima didikan Islam sejak kecil lagi.  Malah masa remajanya banyak dihabiskan dengan menelaah kitab suci al-Qur’an serta mendalami ilmu agama.  Sunan Kalijaga adalah salah seorang ahli Walisongo Tanah Jawa yang berusaha mengembangkan agama Islam di Jawa pada abad ke-15.  Dia adalah ulama yang sezaman dengan Sunan Bonang dan Sunan Ampel yang kedua-duanya adalah gurunya.  Dia juga pernah berguru kepada Syekh Sutabaris, seorang ulama di Palembang.SEJARAH DAN ARKEOLOGITokoh
BAIT

BAIT, rangkap dalam puisi. Kata bait itu sendiri adalah dari bahasa Arab ‘bayt’ yang bermakna rumah atau khemah. Satu rangkap puisi Arab dikatakan sebuah bait iaitu terdiri daripada dua ‘misra’, dua kerat atau dua larik, atau satu kuplet daripada keseluruhan sebuah puisi. Bait-bait puisi itu pula hendaklah sesuai dengan kaedah, susunan atau aspek-aspek estetika puisi tersebut. Dalam puisi Melayu tradisional, bait ialah suatu rangkap puisi Arab atau Parsi yang diturunkan dalam bahasa asalnya serta diberikan terjemahannya dalam bahasa Melayu. Misalnya: Dalam Sejarah Melayu edisi Shellabear (1975), pada kisah Tun Teja dengan perempuan tua pelulut, diberikan suatu bait puisi Arab:

La ta’mananna ‘ajuzatan tadkhulu fi’l-khba’i\Hal ta’mananu asadan ma’a’l-aghnami.

SASTERAKonsep

Kembali ke atas