Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[te.ka/] | تکق

Definisi : 1. bahagian langit-langit yg lembut (di sebelah belakang mulut); 2. rongga kerong­kong; 3. ki rasa atau alat perasa (pd mulut); anak ~ anak lidah; kering ~ dahaga, haus; payau (langu) ~ tidak ada selera hendak makan; tidak sedap ~nya a) tidak sedap rasanya (makan­­an); b) tidak ada selera utk makan; umpan ~ makanan utk membangkitkan selera makan; bertekak ki bertengkar, berbalah, berbantah: bagaimana akan kita yakinkan umum akan kebagusan faham sosialis ini, jika kita saling ~ tanpa pokok yg hak; menekak seakan-akan melekat di tekak (rasa): manisnya ~. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[te.ka/] | تکق

Definisi : sl tidak mahu menurut kata, keras kepala, tegar hati, degil. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[te.ka/] | تکق

Definisi : 1 bahagian langit-langit yg lem­but di sebelah belakang mulut. 2 rongga kerongkongan. 3 ki rasa mulut; alat perasa dlm mulut: kering ~ dahaga; haus; payau ~ tidak berselera hendak makan. bertekak ki bertengkar; ber­­bantah. menekak seakan-akan melekat pd tekak (bkn rasa): Rasa pahit ubat itu masih ~. mempertekakkan men­jadikan sesuatu (perkara, hal dsb) sbg bahan bertekak: Apalah yg dipertekakkan ini? (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
tekak (kata nama)
Bersinonim dengan kerongkong;
Kata Terbitan : bertekak,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
garglekumurFarmasiFarmaseutikMengocak larutan berubat di dalam tekak dengan memaksa udara atau bernafas keluar melaluinya, yang digunakan untuk mencegah dan merawat jangkitan mulut dan tekak. Larutan yang digunakan mengandungi antiseptik, antibakteria, analgesik dan astringen.
garglekumur; ubat kumurPerubatanTiada1. Kumur: Mengocak cecair di dalam tekak dengan memaksa udara atau bernafas keluar melaluinya. 2. Ubat kumur: Larutan berubat yang digunakan untuk mencuci mulut dan tekak.
swabberjurucalit; alat calitKesihatan AwamTiada1. Jurucalit: Individu yang mengambil sampel tisu atau rembesan dari tekak atau hidung untuk digunakan sebagai bahan uji bagi mengesan virus penyebab penyakit. 2. Alat calit: Alat yang digunakan untuk mengambil sampel tisu atau rembesan di dalam tekak atau hidung yang dijadikan sebagai bahan uji bagi mengesan virus penyebab penyakit.
throatkeluk; tekakPerubatanTiadaTiada
uvulauvula/anak tekakLinguistikTiadaTiada
uvulauvula/anak tekakKesenianTiadaTiada
uvulauvula/anak tekakPendidikanTiadaTiada
uvulauvula/anak tekakPerubatanTiadaTiada
uvulauvula/anak tekakVeterinarTiadaTiada
uvulauvula/anak tekakPerubatanTiadaTiada
1234567

Kembali ke atas