Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[té.lé.vi.syen] | تيليۏيشن

Definisi : (télévisyen) 1. penyiaran (peman­caran) gambar hidup (gambar bergerak) berserta bunyi menerusi kabel atau udara pd skrin atau kaca peti televisyen; 2. = peti ~ alat yg menerima pancaran televisyen; ~ berwarna = ~ warna televisyen yg menyiar­kan gambar berwarna; ~ litar tertutup a) sistem televisyen yg dipasang utk memancar­kan siaran ke beberapa bilik di dlm tempat atau bangunan tertentu; b) sistem televisyen yg isyarat videonya dipancarkan drpd satu kamera atau lebih melalui kabel ke satu set monitor yg terkawal, utk kawalan keselamatan dsb. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[té.lé.vi.syen] | تيليۏيشن

Definisi : /télévisyen/ 1 proses pe­nyiaran gambar serta bunyi menerusi udara atau kawat dgn menggunakan alat yg dpt mengubah gambar dan bunyi menjadi gelombang elektrik dan mengubahnya kembali menjadi gambar dan bunyi pd alat penerimanya. 2 = peti ~ alat yg menerima siaran dlm bentuk bergambar dan bersuara. ~ litar tertutup a. sistem televisyen yg dipasang utk memancarkan siaran ke beberapa bilik atau tempat tertentu di dlm bangunan dsb. b. sistem televisyen yg isyarat videonya dipancarkan drpd satu kamera atau lebih melalui kabel ke satu set monitor yg terkawal, utk kawalan keselamatan dsb. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata televisyen


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
set-top boxkotak set-atasTeknologi MaklumatTiadaKotak stesen televisyen berbayar yang diletakkan di atas televisyen pengguna seperti stesen televisyen berbayar yang berasaskan kabel, Internet atau satelit. Fungsi kotak ini adalah untuk mengekod dan menyahkod isyarat video yang dihantar oleh stesen penyedia televisyen berbayar. Contohnya, kotak set-atas yang dibekalkan oleh ASTRO kepada pelanggannya.
blanking linegaris padamanSosiologiTiadaGaris yang kelihatan pada skrin televisyen apabila televisyen rosak.
Director of TelevisyenPengarah TelevisyenPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
cable televisiontelevisyen kabelKomunikasiTiadaSistem televisyen yang menggunakan kaedah menghantar rancangan-rancangan televisyen dari stesen pusat kepada penerima siaran dengan menggunakan talian atau
monochrome televisiontelevisyen monokromKomunikasiTiadaTelevisyen yang menayangkan gambar dalam satu warna sahaja dan lazimnya merujuk kepada televisyen hitam putih.
web-televisiontelevisyen webKomunikasiTiadaSistem televisyen yang menggabungkan teknologi komputer. Sistem ini mempunyai sifat-sifat berinteraksi. televisyen sawang.
monochrome televisiontelevisyen monokromKejuruteraanTiadaTelevisyen yang menghasilkan semula gambar adalah monokrom, hanya mempunyai bayangan kelabu di antara hitam dan putih; juga dipanggil televisyen hitam putih.
close circuit (c.c.) television camerakamera televisyen litar tertutupSosiologiTiadaKamera televisyen yang digunakan dalam sistem televisyen tertutup, seperti untuk sistem keselamatan.
mobile unitunit bergerakKejuruteraanTiadaKenderaan yang dilengkapkan dengan alatan studio televisyen, digunakan untuk penerimaan televisyen di kawasan pedalaman.
satellite channelsaluran satelitKomunikasiTiadaSaluran sesuatu rancangan televisyen yang dipancarkan menerusi satelit. Isyarat daripada satelit akan dipancarkan ke bumi dan diterima oleh alat penerima yang kemudiannya akan disalurkan kepada pelanggan yang melanggan saluran televisyen tersebut. Contoh saluran televisyen satelit di Malaysia ialah ASTRO.
12345678910...

Kembali ke atas