Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[te.lus] | تلوس

Definisi : 1. dapat masuk ke dlm lubang dll, terus menem­bus, bulus, celus, lulus; 2. mudah di­faha­mi atau diketahui (tiada hal yg tersem­bunyi, disangsikan dsb): setiap keputusan hendaklah dibuat secara ~ dan dilaksana­kan segera; meneluskan menyebabkan telus: tidak ada pe-luang ~ sinarnya ke celah-celah pohon yg rendang; ketelusan keadaan atau sifat yg terus terang (tiada hal yg tersembunyi, disangsikan dsb): perlunya ~ dlm urusan kewangan negara; Malaysia mahu semua negara anggota APEC mengamalkan ~ sebagaimana yg dilaung-laungkan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[te.lus] | تلوس

Definisi : 1 dpt masuk ke dlm lubang dsb; terus menembusi. 2 mudah difahami atau diketahui (tiada hal yg tersembunyi, disangsikan dsb): Penjelasan terhadap rasa tidak puas hati itu dibuat secara ~. ketelusan keadaan atau sifat telus: ~nya membuat dia mudah didekati. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
telus (adjektif)
Bersinonim dengan tembus, bolos, bobos, lulus, lepas, lalu, serap, resap, jerap, kejap.,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
drifthanyut(an), ukur telusKejuruteraanTiada4. ukur telus: Mengukur panjang laluan dalam paip dengan melalukan mandrel di dalamnya.
percolatememperkolasi; telusGeografiTiadaTiada
overlaylapis telusLandskapTiadaPelan yang dilukis di at as kertas surih dan mengandungi maklumat-maklumat yang berbeza . Pelan-pelan ini kemudiannya disusun atas satu sama lain untuk menghasilkan satu pelan yang paling baik dari segi kesesuaian kegunaan berasaskan maklumat yang terbentuk dari lapisan tersebut.
through falljatuh telusKejuruteraanTiadaTiada
through falljatuh telusPertanianTiadaBahagian air hujan yang melepasi atau menitis dari kanopi tumbuhan dan jatuh ke tanah.
through boxkotak telusTeknikElektrikKotak besa yang menjadi perantaraan di antara satu pemasangan dengan pemasangan yang lain dan mempunyai dua laluan masuk pada arah yang bertentangan. Kotak ini boleh juga digunakan sebagai punca keluaran titik lampu atau digunakan sebagai tempat menarik kabel masuk ke dalam pembuluh, di samping mengurangkan jarak yang perlu dilalui oleh kabel yang masuk ke dalam pembuluh.
percolation leachinglarut resap telusKejuruteraanTiadaPengekstrakan mineral boleh larut yang dikehendaki, dengan meniriskan pelarut tertentu ke dalam timbunan bijih.
silk bolting clothkain telus suteraKesenianTiadaTiada
oil sandpasir minyakGeografiTiadaBatuan pasir telus atau di mana terdapat petroleum.
deep percolationpenelusan dalamKejuruteraanTiadaAir hujan yang telus masuk ke bawah ke kawasan storan di strata subpermukaan.
12345

Kembali ke atas