Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[te.lus] | تلوس

Definisi : 1. dapat masuk ke dlm lubang dll, terus menem­bus, bulus, celus, lulus; 2. mudah di­faha­mi atau diketahui (tiada hal yg tersem­bunyi, disangsikan dsb): setiap keputusan hendaklah dibuat secara ~ dan dilaksana­kan segera; meneluskan menyebabkan telus: tidak ada pe-luang ~ sinarnya ke celah-celah pohon yg rendang; ketelusan keadaan atau sifat yg terus terang (tiada hal yg tersembunyi, disangsikan dsb): perlunya ~ dlm urusan kewangan negara; Malaysia mahu semua negara anggota APEC mengamalkan ~ sebagaimana yg dilaung-laungkan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[te.lus] | تلوس

Definisi : 1 dpt masuk ke dlm lubang dsb; terus menembusi. 2 mudah difahami atau diketahui (tiada hal yg tersembunyi, disangsikan dsb): Penjelasan terhadap rasa tidak puas hati itu dibuat secara ~. ketelusan keadaan atau sifat telus: ~nya membuat dia mudah didekati. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
telus (adjektif)
Bersinonim dengan tembus, bolos, bobos, lulus, lepas, lalu, serap, resap, jerap, kejap.,


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
pentrotelan) Proses adiabatik tak boleh berbalik yang gasnya mengembang dari kurungan pertama ke kurungan kedua yang berada pada tekanan yang lebih rendah dari - pada kurungan pertama. (FIZ) through box (kotak telus) Kotak besa yang menjadi perantaraan antara satu pemasangan dengan pema- sangan yang lain dan mempunyai dua laluan masuk pada arah yang berten- tangan. Kotak ini juga boleh digunakan sebagai punca distribution box kotak kelompok batch box kotak keseimbangan vanʼt Hoff vanʼt Hoff equilibrium box kotak sambungan joint box kotak simpang junction box kotak tamatan terminal box kotak tee teebox kotak telus through box kotak turet turret box kps kps kren menara tower crane kren penjalar creeper crane krikondenterma cricondentherm kriogenik (ilmu) cryogenics krip tonsil tonsillar crypt krisis tiroid thyroid crisis krista

Kembali ke atas