Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata tepi;

Puisi
 

Orang menajur di tepi sungai,
     Sungai ada tepi padang;
Laksana intan baru dicanai,
     Kejam celik mata memandang.


Lihat selanjutnya...(216)
Peribahasa

Masuk ke kampung orang bawa ayam betina,
     jalan di tepi-tepi,
benang arang orang jangan dipijak,
     duduk di tapak tangga,
mandi di hilir orang,
     berdiri di luar-luar gelanggang.

Bermaksud :

Kalau merantau ke negeri asing, hendaklah selalu mengalah, jangan berbuat pekerjaan yang buruk, selalu merendahkan diri, jangan suka mendului orang dan jangan menunjuk-nunjukkan diri.

 

Lihat selanjutnya...(34)

385

Keep your nose out of other people’’s business

Jangan masuk campur atau mengambil tahu halo rang lain.

Jaga tepi kain orang

'' Keep your nose out of other people's business. It's private matter that has nothing to do with you,'' said the seller. I have to mind your business. If you fail in this project, I'll have great difficulty getting my money back from you!'' exclaimed the loan shark.

'' Jangan jaga tepi kain orang. Ini soal peribadi dan tak ada kena mengena langsung dengan awak,'' kata si penjual. Aku kenalah jaga tepi kain kau. Kalau kau gagal dalam projek ini, susah besarlah aku nak dapat balik duit dari kau!'' jerit si Along.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(7)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
bound edgetepi berlapik; tepi berbalut; tepi berkunKesenianTiadaTepi berkun: Tepi pakaian yang dikemaskan dengan kun, terutamanya pada kelepet, tepi lengan, kelim kolar dan garis leher.
bound edgetepi berlapik; tepi berbalut; tepi berkunPentadbiran PerniagaanTiadaTepi berkun: Tepi pakaian yang dikemaskan dengan kun, terutamanya pada kelepet, tepi lengan, kelim kolar dan garis leher.
lace edgingrenda tepi; tepi berendaKesenianTiadaRenda tepi: Renda hiasan pada bahagian tepi pakaian, kolar, lengan dan kelepet.
lace edgingrenda tepi; tepi berendaPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
plate edge planerpengetam tepi platKejuruteraanTiadaMesin pengetam logam khas, digunakan untuk menepatkan tepi-tepi plat besi tempawan dan keluli yang digunakan dalam kerja dandang dan galang.
weedrumpaiVeterinarTiadaRumput-rampai dan tumbuhan renek serta berdaun lebar yang tumbuh secara bebas di merata-rata tempat seperti di kebun, ladang tanaman utama, tepi-tepi jalan atau di ban tali air. Sebahagian besar tumbuhan ini digemari oleh ternakan ruminan. Terdapat juga beberapa spesies rumpai berdaun lebar yang digemari oleh ternakan seperti rumput Israel (Asystasia intrusa) dan akar ulan (Mikania cordata). Manakala, jenis rumpai yang kurang digemari pula selalunya mempunyai ciri-ciri tumbuhan yang berduri seperti semalu (Mimosa pudica) dan terung liar (Solanum spp), berdaun kasar seperti mempelas (Tetracera indica) dan senduduk (Melastoma malabathricum), daun berbulu seperti akar kala (Clidemia hirta) dan letup-letup (Passiflora foetida) ataupun jenis yang berbau seperti pokok bunga tahi ayam (Lantana camara) dan maman pasir (Cleome cilita).
feather edgepiko; tepi bulu , tepi nipisGeologiTiada3. Tepi bulu: Hujung kepingan batuan atau batu arang berbentuk baji yang tipis. 4. Laluan dari dasar palsu ke dasar benar.
selvedgetepi kain (TRT, PEM.MAN)Pentadbiran PerniagaanTiadaTepi fabrik: Tepi kain yang ditenun supaya benangnya tidak terurai.
tepi tikartepi tikarKesenianTiadaPenyudah bahagian tepi tikar.
feather edgepiko; tepi cendawanKesenianTiada1. Piko: Siri gelung kecil pada tepi fabrik.,2. Gelung kecil yang menghiasi tepi reben atau tepi renda atau sebahagian daripada corak.
12345678910...

Kembali ke atas