Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata tepi;

Puisi
 

Orang menajur di tepi sungai,
     Sungai ada tepi padang;
Laksana intan baru dicanai,
     Kejam celik mata memandang.


Lihat selanjutnya...(216)
Peribahasa

Masuk ke kampung orang bawa ayam betina,
     jalan di tepi-tepi,
benang arang orang jangan dipijak,
     duduk di tapak tangga,
mandi di hilir orang,
     berdiri di luar-luar gelanggang.

Bermaksud :

Kalau merantau ke negeri asing, hendaklah selalu mengalah, jangan berbuat pekerjaan yang buruk, selalu merendahkan diri, jangan suka mendului orang dan jangan menunjuk-nunjukkan diri.

 

Lihat selanjutnya...(34)

385

Keep your nose out of other people’’s business

Jangan masuk campur atau mengambil tahu halo rang lain.

Jaga tepi kain orang

'' Keep your nose out of other people's business. It's private matter that has nothing to do with you,'' said the seller. I have to mind your business. If you fail in this project, I'll have great difficulty getting my money back from you!'' exclaimed the loan shark.

'' Jangan jaga tepi kain orang. Ini soal peribadi dan tak ada kena mengena langsung dengan awak,'' kata si penjual. Aku kenalah jaga tepi kain kau. Kalau kau gagal dalam projek ini, susah besarlah aku nak dapat balik duit dari kau!'' jerit si Along.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(7)

Kamus Sains

Kamus Sains.indb
struktur kulat yang mempunyai apendaj. Contohnya, struktur pada pinggir pileus yang mendukung apendikulum atau pelikel yang tertinggal sewaktu pileus terbuka. (BIO) appendiculum (apendikulum) Sebahagian daripada lebihan kelubung yang tertinggal di tepi pileus cendawan setelah pileus cendawan terbuka. (BIO) appendix (apendiks) Unjuran yang terdapat pada sekum dan terletak di sebelah kanan abdomen. Fungsi apendiks manusia belum lagi diketahui, tetapi radang pada apendiks agen pengoksidaan yang kuat. (KIM) aquaculture (akuakultur) Penternakan organisma laut seperti ikan, alga dan makanan laut lain yang membesar dalam keadaan terkawal. Sehingga kini, teknik ini hanya dilakukan di kawasan tepi pantai sahaja. (BIO) aquatic (akuatik) 1. Berkaitan dengan sesuatu yang tumbuh atau hidup di dalam atau di atas air. Contohnya, anjing laut dan ikan paus. 2. Berkaitan dengan spesies tumbuh

Kembali ke atas