Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata terbaru


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
new issuekeluaran terbaruPentadbiran PerniagaanTiadaSetem terbaru atau setem bersiri yang dikeluarkan oleh sesebuah negara.
stop pressberita terbaruKomunikasiTiadaBerita yang sangat penting yang baru diterima. Berita ini biasanya ditempatkan di muka hadapan di dalam ruang yang telah dikhaskan.
last recently usedyang terbaru digunakanMatematikTiadaTiada
cementoidsimentoidPerubatanTiadaLapisan terbaru, tidak terkalsifikasi dan menutupi permukaan simentum: Sinonim: prasimentum, simentum tak terkalsifikasi.
flash newsberita kilatKomunikasiTiadaBerita terbaru yang disiarkan dengan segera oleh media massa kerana kepentingannya. Berita jenis ini amat ringkas kerana kurang maklumat dan hanya maklumat awal diperoleh. Media elektronik seperti radio dan televisyen sangat berkesan untuk menyiarkan berita ini dengan cara menghentikan seketika siaran yang sedang ditayangkan.
follow up newsberita susulanKomunikasiTiadaBerita mengenai perkembangan terbaru sesuatu peristiwa yang sebelumnya telah dilaporkan.
second day newsberita hari keduaKomunikasiTiadaBerita mengenai perkembangan terbaru sesuatu peristiwa yang sebelumnya telah dilaporkan di dalam media cetak.
current numbernombor kiniPerpustakaanTiada1. Nombor kini: Nombor keluaran dan tarikh terbaru sesebuah terbitan berkala yang terkini diterbitkan.
Lang factor estimateanggaran faktor LangKejuruteraanKejuruteraan KimiaKaedah yang menganggarkan pelaburan modal terbaru sebagai faktor eksponen pelaburan modal terdahulu.
concept carkereta konsepKesenianTiadaPrototaip kereta yang menunjukkan ciri-ciri reka bentuk dan penggunaan teknologi terbaru.
123

Kembali ke atas