Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ter.be.nam] | تربنم

Definisi : 1. tenggelam, masuk: matahari ~ di ufuk barat; 2. terpendam: harta ~; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ter.be.nam] | تربنم

Definisi : 1 telah masuk ke dlm air dan tenggelam; telah masuk dalam-dalam ke dlm air dsb sehingga tidak kelihatan lagi: Kapal yg pecah itu ~ di dasar laut. 2 tenggelam kerana didatangi air: Beberapa buah kampung telah ~ akibat banjir. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata terbenam

Peribahasa

Intan itu jika terbenam di pelimbahan sekalipun,
     tiada akan hilang cahayanya.

Bermaksud :

Kebenaran akan ternyata juga, walapun disembunyikan; orang yang baik akan ketahuan juga walaupun hidupnya melarat.

 

Lihat selanjutnya...(7)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
embeddedtersirat; terbenamPertanianTiadaTerbenam: Tertutup atau dilitupi oleh sedimen dalam sesuatu matriks seperti kelikir yang terbenam di dalam lodak.
embedded systemsistem terbenamTeknologi MaklumatPerisianSistem komputer bertujuan khusus yang direka bentuk untuk melaksanakan satu atau beberapa fungsi yang tertentu. Contohnya, sistem terbenam PDA yang berfungsi sebagai pembantu data peribadi dan pemain MP4 digunakan untuk memainkan audio visual yang mempunyai format MP4. Contoh lain ialah sistem terbenam pada telefon bimbit, konsol mainan video dan pencetak.
cornstonebatu jagungGeologiTiada1. Konkresi berkapur yang terbenam di dalam kapal dan digredkan kepada batu kapur berkonkresi.,2. Konglomerat berkapur yang terdiri daripada serpihan napal dan batu kapur yang terbenam di dalam matriks berpasir atau berkapur.
submerged teethgigi terbenamPergigianTiadaGigi yang telah sempurna pembentukannya tetapi tidak erupt dalam mulut. Keadaan ini mungkin disebabkan terdapat halangan pada laluan pengeruptannya. Contoh halangan seperti kehadiran gigi supernumerari, akar tertinggal, ruang yang terhad akibat sesaran gigi bersebelahan dan wujudnya tisu parut berfiber di kawasan korona gigi tersebut. Gigi terbenam biasanya boleh erupt setelah halangan ini dibuang tetapi dalam kes tertentu memerlukan rawatan ortodontik untuk membantu pengeruptannya.
setterbenam; siap; arah arusFizikTiadaTiada
setterbenam; siap; arah arusKomunikasi MassaTiadaTiada
setterbenam; siap; arah arusKomputerTiadaTiada
setterbenam; siap; arah arusKomunikasiTiadaTiada
setterbenam; siap; arah arus; perangguLinguistikTiadaTiada
setterbenam; siap; arah arusMatematikTiadaTiada
12345678910...

Kembali ke atas