Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ter.da.pat] | ترداڤت

Definisi : didapati ada; ada: Di belakang rumahnya, ~ juga pokok buah-buahan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata terdapat

Peribahasa

Manikam selalu juga didapati di dalam lipatan kain buruk yang robek.

Bermaksud :

Pengetahuan (kepandaian) selalu juga terdapat dalam kalangan orang miskin dan hina.

 

Lihat selanjutnya...(3)


Glosari Dialek Kedah

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
rait[ÒAit]kata namacangkuk yang terdapat pada hujung mata kail, panah, sauh.Payah nak buang kael mokalu rait dia tesangkot kat insang ikan.[pA.jAh nA/ bu.wAN kAel m.kA.lu ÒAit di.jA t«.sAN.kot kAt in.sAN i.kAn]Sukar untuk mengeluarkan mata kail jika cangkuknya terlekat pada insang ikan.
   2. goh, ponok, kelasa, bonggol yang terdapat di atas leher lembu.   
bandaq ayaq[bAn.dAâÖ A.jAâÖ] saliran air yang terdapat di antara sawah dan sungai, tali air kecil.Bendang aku dah dua hari kerin, depa katop bandaq ayaq kat ataeh nu.[b«n.dAN A.ku dAh du.wA hA.Òi k«.Òin dE.pA kA.top bAn.dAâÖ A.jAâÖ kAt A.tAEh nu]Sawah aku sudah dua hari kering kerana mereka menutup saliran air di sebelah atas sana.
kelepek[k«.lE.pE/]kata namasejenis serangga yang kecil daripada lipas, (biasanya terdapat di dalam tanah gembur di bawah rumah).   
buah pinang[bu.wAh pi.nAN] roda yang dibuat daripada tanduk dan mempunyai dua lubang, terdapat di bahagian atas jala, dan berfungsi memudahkan penebar jala mengendalikan jalanya sewaktu tebaran dibuat.Ikan masok jala banyak sangat sampai pecah buah pinang.[i.kAn mA.so/ dZA.lA bA.øA/ sA.NAt sAm.pAj p«.tSAh bu.wAh pi.nAN]Ikan yang masuk ke dalam jala terlalu banyak sehingga pecah buah pinang jala itu.
ketibat[k«.ti.bAt]kata namasejenis serangga (seperti tuma, tungau) yang menggigit pada kulit manusia atau haiwan. Biasanya terdapat di pokok.   
banat[bA.nAt]kata namapedalaman, hulu, udik.La ni dekat banat pon ada pili dengan karan.[lA ni d«.kAt bA.nAt pon A.dA pi.li d«.NAn kA.rAn]Sekarang di kawasan pedalaman pun terdapat air paip dan elektrik.

Kembali ke atas