Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ter.da.pat] | ترداڤت

Definisi : didapati ada; ada: Di belakang rumahnya, ~ juga pokok buah-buahan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata terdapat

Peribahasa

Manikam selalu juga didapati di dalam lipatan kain buruk yang robek.

Bermaksud :

Pengetahuan (kepandaian) selalu juga terdapat dalam kalangan orang miskin dan hina.

 

Lihat selanjutnya...(3)


Glosari Dialek Johor

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
aw[Aw]kata namabuai yang diperbuat daripada tali dan papan atau daripada jaring yang terdapat di luar kawasan rumah, khususnya yang terdapat di pokok (Pulau Aur, Mersing).Cantek aw aji, boleh anak ni tumpang maen?[tSAn.te/ Aw A.dZi bo.leh A.nA/ ni tum.pAN mAen]Cantik buai kamu, boleh anak ini tumpang bermain?
amben[Am.ben]kata namasejenis lantai tinggi yang berkaki, lazimnya terdapat di bahagian belakang rumah atau dapur yang boleh dijadikan tempat duduk, tempat tidur dan lain-lain. Barang-barang juga boleh diletakkan di bahagian bawah atau atas amben.Mari dok atas amben ni jangan dok kat lantai.[mA.Äi do/ A.tAs Am.ben ni dZA.NAn do/ kAt lAn.tAj]Marilah duduk di atas amben ini jangan duduk di lantai.
tanah meros[tA.nAh m«.Äos] tanah jerlus atau tanah yang terbenam luas lazimnya terdapat di kawasan tanah gambut.Selalu bena ade tanah meros di baroh.[s«.lA.lu b«.nA A.d« tA.nAh m«.Äos di bA.Äoh]Selalu benar kelihatan tanah jerlus di kaki bukit.
ujan pejoh[u.dZAn p«.dZoh] tengkujuh.Biyasenye ujong taon ujan pejoh.[bi.jA.s«.ø« u.dZoN tAon u.dZAn p«.dZoh]Biasanya terdapat musim tengkujuh pada hujung tahun.
tengkoh[t«N.koh]kata kerjamengetuk sesuatu pada benda keras agar terkeluar baki isinya, seperti mengeluarkan hampas kelapa yang melekat dari besen.Tengkoh saje ampas kelape dari besen tu ke tong sampah.[t«N.koh sA.dZ« Am.pAs k«.lA.p« dA.Äi be.sen tu k« toN ]Ketuk sahaja hampas kelapa yang terdapat pada besen itu ke dalam tong sampah.

Kembali ke atas