Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ter.da.pat] | ترداڤت

Definisi : didapati ada; ada: Di belakang rumahnya, ~ juga pokok buah-buahan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata terdapat

Peribahasa

Manikam selalu juga didapati di dalam lipatan kain buruk yang robek.

Bermaksud :

Pengetahuan (kepandaian) selalu juga terdapat dalam kalangan orang miskin dan hina.

 

Lihat selanjutnya...(3)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
auxiliary mineralmineral auksiliariGeologiTiadaMineral berwarna cerah yang jarang terdapat atau terdapat dalam jumlah yang kecil seperti apatit, muskovit, korundum, fluorit, dan topaz.
osteodentineosteodentinPerubatanTiadaDentin yang menyerupai tulang, terdapat dalam dentin sekunder yang cepat terbentuk dan terdapat sel terperangkap di dalamnya.
physiological contracturekontraktur fisiologiPerubatanTiadaKeadaan sementara dimana terdapat ketegangan dan pemendakan otot untuk beberapa lama walaupun tidak terdapat tetanus. Mungkin disebabkan haba, ubatan ataupun asid.
safety pin cellsel pin selamatPerubatanTiadaSel yang terdapat dalam penyakit Thalasemia, bercirikan poikilositasis, anisositosis dan hanya terdapat kepekatan warna pada bahagian tengahnya sahaja.
amebocyteamebositGeologiTiadaSel yang bergerak seperti ameba yang terdapat di dalam cecair jasad dan mesoglea invertebrat, dan yang terdapat di dalam darah, biasanya berfungsi sebagai fagosit.
liguleligulGeologiTiada1. Struktur luar menyerupai membran yang terdapat pada persimpangan helaian daun dan selaput daun atau petiol. 2. Korola menyerupai lidah yang terdapat pada sesetengah floret. 3. Sisik kecil pada permukaan atas pangkal dasar daun Lepidodendrales, Selaginellales, dan Isoetales.
glucosidaseglukosidasePerubatanTiadaEnzim di dalam kelas hidrolase yang memecahkan glukosida, dan terdapat dalam tiga bentuk, alpha-, beta-, alpha-1,3-glukosidase, terdapat di dalam jus usus, di dalam buah pinggang, hati, dan mukosa usus.
clodklod; ketulGeologiTiada1. Syal terkonsolidat yang lembut atau tidak padat, terutamanya yang terdapat bersama-sama dengan batu arang, atau yang terdapat betul-betul menindih lipit batu arang.,2. Agregat zarah tanih yang terbentuk secara tiruan.
lamprophyrelamprofirGeologiTiadaKumpulan batuan korok berwarna gelap yang mineral berwarna gelapnya terdapat sebagai fenokris dan di dalam jisim latar, dan mineral berwarna cerahnya hanya terdapat di dalam jisim latar.
rutilerutilGeologiTiadaMineral tetragon berwarna coklat kemerahan yang biasanya mengandungi sedikit besi, terdapat sebagai mineral primer di dalam sesetengah batuan igneus dan batuan metamorf, terdapat juga sebagai butiran sisa di dalam mendapan dan pasir pantai.
12345678910...

Kembali ke atas