Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ter.gen.da.la] | ترݢندالا

Definisi : terhalang, tertahan (pekerjaan, perjalanan, dll): kalau anaknya yg kecil itu bangun kerjanya akan ~; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ter.gen.da.la] | ترݢندالا

Definisi : tidak dpt diteruskan; terhalang: Perjalanan itu sangat sukar dan kerap kali ~ oleh lapisan salji yg tebal dan basah. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata tergendala


Kamus Teknologi Maklumat

Kamus Teknologi Maklumat ct.indd
denial of service (DoS)) Salah satu ancaman keselamatan yang menidakkan pengguna sah mencapai perkhidmatan atau sistem tertentu. Contohnya, bekalan kuasa terputus menyebabkan kita tidak dapat menggunakan komputer atau sistem ATM tergendala menyebabkan pengguna bank tidak dapat mengeluarkan duit daripada mesin ATM. Lihat juga serangan DoS. nama domain (Ig. domain name; Br. nama domain; Id. nama ranah) Nama domain, menggambarkan kedudukan atau untuk memastikan urus niaga suatu organisasi dapat diteruskan walaupun berlaku gangguan atau bencana ke atas organisasi tersebut. Rancangan ini boleh melibatkan sistem teknologi maklumat dan sistem manual. Contohnya, apabila sistem tergendala, sesebuah bank akan menjalankan urus niaga secara manual sementara menunggu sistem dalam talian dapat dipulihkan semula. Kamus Teknologi Maklumat ct.indd 78 6/6/11 4:01:52 PM 79

Kembali ke atas