Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ter.ha.lang] | ترهالڠ

Definisi : mendapat rintangan (halangan dll), tertahan (tertegah, terganggu, ter­hambat): pembinaan jalan ~ kerana musim hujan; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ter.ha.lang] | ترهالڠ

Definisi : 1 tidak dpt bergerak atau tidak dpt melakukan sesuatu; tertahan; tersekat; terganggu. 2 tertutup sehingga tidak nampak: Pandangannya ~ oleh ba­ngunan itu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
halang
Kata Terbitan : menghalang, terhalang, halangan, berhalangan, penghalang,


Kamus Teknologi Maklumat

Kamus Teknologi Maklumat ct.indd
ini. Contohnya, suatu pelayan proksi dipasang untuk mengelakkan pengguna mencapai laman yang dilarang, tetapi disebabkan proses penapisan pada proksi berkenaan terlampau banyak, secara tidak langsung semua capaian lain juga akan terhalang. keselamatan AIS (Ig. AIS security; Br. keselamatan AIS; Id. sekuriti AIS) Langkah dan kawalan yang melindungi suatu sistem AIS daripada serangan oleh pengguna hasad, sama ada secara sengaja ataupun tidak ini mempunyai petua yang mengandungi senarai capaian seperti hos, alamat IP, nombor port, ID pengguna, dan proses yang dibenarkan untuk menggunakan prasarana komputer tersebut. Percubaan mencapai dengan cara lain akan terhalang. Antara jenis tembok api ialah penapis paket, proksi aplikasi dan tembok api peribadi. teknik cat semburan tembok api tembok api paras rangkaian tertib rotor Kamus Teknologi Maklumat ct.indd 134

Kembali ke atas