Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata terhenti-henti


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
scanning speechpertuturan terjedaPerubatanTiadaPertuturan yang suku katanya terhenti-henti.
convulsionkonvulsiPerubatanTiadaKontraksi tak voluntari yang kuat pada otot rangka, yang berlaku secara berterusan atau terhenti-henti.
circulatory arresthenti edaran darahPerubatanTiadaKeadaan edaran darah dalam badan yang terhenti apabila fungsi jantung terhenti. Keadaan ini boleh berlaku disebabkan penyakit atau diinduksi dengan sengaja untuk memudahkan proses pembedahan, seperti pembedahan pintasan koronari, injap jantung, aorta torasik dan otak.
flame outhenti nyalaAeroangkasaTiadaSatu proses pembakaran dalam enjin yang terhenti dan nyalaan api padam. Sebagai contoh, keadaan ini berlaku bila tekanan rendah atau suhu rendah pada altitud tinggi atau pergerakan pendikit yang pantas.,Ukuran jarak di atas landasan yang diperlukan untuk pendaratan sesuatu jenis pesawat udara.,Satu proses pembakaran dalam enjin yang terhenti dan nyalaan api padam. Sebagai contoh, keadaan ini berlaku bila tekanan rendah atau suhu rendah pada altitud tinggi atau pergerakan pendikit yang pantas.
out of playluar permainan (Bola Sepak)SukanTiadaHenti permainan: Keadaan apabila permainan terhenti kerana berlaku gangguan.
deep hypothermic circulatory arrest (DHCA)henti edaran darah hipotermik dalam (DHCA)PerubatanTiadaTeknik menurunkan suhu badan ke paras serendah 15°C untuk memegun jantung dan seterusnya mengakibatkan peredaran darah dalam badan terhenti. Teknik ini biasanya digunakan semasa pembedahan pintasan jantung koronari.

Kembali ke atas