Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[te.ri.kat]/[ter.i.kat] | ترايکت

Definisi : 1. (telah) diikat: tangannya ~ ke belakang dgn dawai halus; 2. tertakluk (kpd), tidak bebas drpd, terkongkong oleh: orang berhutang ~; tidak ~ kpd peraturan-peraturan yg telah ditetapkan; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[te.ri.kat]/[ter.i.kat] | ترايکت

Definisi : 1 (telah) diikat; tertambat: Kedua-dua belah tangannya ~ ke belakang. 2 tidak bebas drpd sesuatu; tertakluk: Semua pelajar ~ pd peraturan sekolah. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
ikat (kata nama)
1. Dalam konteks alat
bersinonim dengan tali, benang, kain,

2. Bersinonim dengan berkas: kumpulan, gabungan,

Kata Terbitan : berikat, mengikat, terikat, ikatan, perikatan, pengikatan, pengikat,

Puisi
 

Orang Kedah timbang neraca,
     Seperti dacing negeri Kelantan;
Kalau sudah nasib kaca,
     Terikat di cincin dikata intan.


Lihat selanjutnya...(5)
Peribahasa

Terpaut bertali,
     tertambang berlantak.

Bermaksud :

Terikat oleh adat.

 

Lihat selanjutnya...(4)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
sendi dan sering kali inflamasi jantung, nodul pada kulit dan ruam. (UBAT) acyl enzyme (enzim asil) Kompleks perantara yang terdiri daripada NAD + dan bentuk asil gliseralde- hid-3-fosfat yang terikat dengan gliseraldehid-3-fosfat dehidrogenase semasa tindak balas yang melibatkan mangkin tersebut. (KIM) ad- (ad-) Imbuhan asing yang merujuk kepada sesuatu yang menghala, mengarah, berdekatan dengan atau tambahan kepada yang seperti AMP, ADP dan ATP ialah se- batian utama yang terlibat dalam proses pemindahan tenaga dalam sistem biologi. (BIO) adenocyl cobalamine (adenosil kobalamina) Bentuk vitamin B 12 yang kumpulan adenosilnya terikat pada kobalt pusat. Bentuk ini dianggap bentuk semula jadi vitamin B 12 yang utama. (KIM) adenotrophic viviparity (vivipariti adenotrofik) Fenomena pada sesetengah serangga apabila larva disembunyikan di dalam badan ibu

Kembali ke atas