Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ter.ja.di] | ترجادي

Definisi : (sudah) berlaku (dibuat, dijadikan, dll): kebakaran itu ~ disebabkan oleh ke­rosakan elektrik; terjadi ~ Id terdiri (ter­bentuk) drpd: bahan itu ~ drpd beberapa unsur; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ter.ja.di] | ترجادي

Definisi : sudah berlaku: Pembunuhan itu ~ di sebuah kedai kopi yg berhampiran dgn rumah saya. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
jadi (kata kerja)
Bersinonim dengan berhasil, berjaya;,
Kata Terbitan : sejadi-jadinya, menjadi, menjadi-jadi, menjadikan, terjadi, jadian, jadi-jadian, kejadian,

Puisi
 

Burung lekung berbunyi malam,
     Bunyi di atas bumbung penghulu;
Allah belum menjadikan alam,
     Suratan kita dah terjadi dahulu.


Lihat selanjutnya...(3)
Peribahasa

Malang tak berbau.

Bermaksud :

Kecelakaan yang terjadi dengan tiba-tiba.

 

Lihat selanjutnya...(25)


Kamus Teknologi Maklumat

Kamus Teknologi Maklumat ct.indd
Id. tim tanggapan darurat komputer (CERT)) Organisasi yang mengkaji komputer dan rangkaiannya bagi tujuan menyediakan perkhidmatan maklum balas kepada mangsa yang diserang dan memberikan amaran awal perihal serangan yang mungkin terjadi yang menjurus kepada kemusnahan dan ancaman. Organisasi ini juga menawarkan maklumat untuk meningkatkan lagi keselamatan dan rangkaian komputer. Kamus Teknologi Maklumat ct.indd 65 6/6/11 4:01:47 pentadbir sistem. pembatalan perakuan (Ig. certificate revocation; Br. pembatalan perakuan; Id. pembaruan sertifikat) Tindakan menarik semula perakuan yang boleh dilakukan oleh autoriti perakuan atau pemilik perakuan tersebut. Biasanya, pembatalan ini terjadi apabila kekunci perakuan tidak sah. pemerangkapan (Ig. entrapment) Kaedah yang digunakan untuk memerangkap pengguna hasad. Kaedah ini biasanya menggunakan sistem yang tidak dilengkapi sebarang mekanisma keselamatan untuk memudahkan pengguna hasad

Kembali ke atas