Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ter.ja.di] | ترجادي

Definisi : (sudah) berlaku (dibuat, dijadikan, dll): kebakaran itu ~ disebabkan oleh ke­rosakan elektrik; terjadi ~ Id terdiri (ter­bentuk) drpd: bahan itu ~ drpd beberapa unsur; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ter.ja.di] | ترجادي

Definisi : sudah berlaku: Pembunuhan itu ~ di sebuah kedai kopi yg berhampiran dgn rumah saya. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
jadi (kata kerja)
Bersinonim dengan berhasil, berjaya;,
Kata Terbitan : sejadi-jadinya, menjadi, menjadi-jadi, menjadikan, terjadi, jadian, jadi-jadian, kejadian,

Puisi
 

Burung lekung berbunyi malam,
     Bunyi di atas bumbung penghulu;
Allah belum menjadikan alam,
     Suratan kita dah terjadi dahulu.


Lihat selanjutnya...(3)
Peribahasa

Malang tak berbau.

Bermaksud :

Kecelakaan yang terjadi dengan tiba-tiba.

 

Lihat selanjutnya...(25)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
akustik) Nisbah antara reaktans akustik bagi satu medium dengan medium yang lain. (FIZ) acoustic reflex (refleks akustik) Penutupan mata sejenak secara tidak sedar kerana rangsangan akustik seperti bunyi kuat yang terjadi secara tiba-tiba. (FIZ) acoustic resistance (rintangan akustik) Bahagian nyata impedans akustik yang biasanya dinyatakan dalam unit ohm akustik. Sinonim acoustical radiation resistance. Banding acoustic impe- dance. (FIZ) acoustic resistance de- ngan tulang selangka melalui ligamen. (BIO) across the grain (rentang ira) Arah pada satah yang serenjang dengan arah utama gentian kayu. Contoh re - tak rentang ira ialah retak yang terjadi pada satah yang serenjang dengan arah acoustic-gravity wave across the grain Kamus Sains.indb 13 7/8/08 11:45:21 AM 14 utama gentian kayu. (HUT) acrostical bristle

Kembali ke atas