Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ter.ke.nal] | ترکنل

Definisi : diketahui ramai atau di merata tempat, termasyhur, ternama: Hang Tuah, seorang pendekar Melayu yg ~ kerana kegagahan dan kepintarannya; Malaysia ~ dgn getah dan bijih timahnya; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ter.ke.nal] | ترکنل

Definisi : diketahui umum; termasyhur; ternama: Malaysia ~ dgn bijih timah dan getahnya. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
kenal (kata kerja)
Bersinonim dengan tahu, cam, ingat, pasti, faham, maklum, mahir, tanggap, biasa, hafal;,
Kata Terbitan : berkenalan, mengenal, memperkenalkan, terkenal, kenalan, perkenalan, pengenalan, pengenal,

Peribahasa

Bagai kerbau runcing tanduk.

Bermaksud :

Orang yang sudah terkenal kejahatannya. (Peribahasa lain yang sama makna: Kerbau [= lembu] tanduk panjang, tiada menanduk pun dikata orang menanduk juga).

 

Lihat selanjutnya...(3)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
yang bersimpul. Kayu ini mempunyai nilai ketumpatan keringan udara berjulat antara 880 kg/m 3 hingga 1075 kg/m 3 dan tergolong dalam kumpulan kayu yang keras dan berat. Rambutan terkenal kerana buahnya dan kayunya merupakan sumber kayu api yang baik. (HUT) rambutan pacat (rambutan pacat) Nama biasa bagi kayu dan pokok Xerospermum spp. daripada famili Sapinda- ceae. Nama tempatannya di dan tergolong dalam kumpulan kayu keras ringan. Kayu ini mudah dikerjakan dan dikemas siap, mengering dengan perlahan serta mengalami cacat retak. Ketahanan semula jadinya rendah tetapi mudah diawet. Kayu ramin terkenal sebagai kayu untuk kerja tanggaman yang bermutu tinggi dan juga untuk pe- rabot, panel, papan lukisan, barang permainan, venir dan papan lapis. (HUT) Ramsdenʼs disk (cakera Ramsden) Lihat Ramsdenʼs circle

Kembali ke atas