Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ter.la.tih] | ترلاتيه

Definisi : telah dilatih, terdidik: guru-guru yg ~; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ter.la.tih] | ترلاتيه

Definisi : telah dilatih; terdidik: Sekolah tsb sangat kekurangan guru-guru yg ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata terlatih


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
trained personnelindividu terlatihHerbaPeraturan dan PemasaranSeseorang yang telah menerima latihan teori, amali dan latihan lain yang bersesuaian dan relevan dengan tugasnya. Latihan berterusan perlu diberikan dan keberkesanannya disemak secara berkala bagi memastikan kompetensi individu terlatih berada pada tahap yang baik.
trained labourburuh terlatihPentadbiranTiadaTiada
trained incapacityketakupayaan terlatihSosiologiTiadaTiada
food sensory evaluationpenilaian sensori makananMakanan dan PemakananMakananDisiplin saintifik yang menggunakan deria manusia (penglihatan, bau, rasa, sentuhan dan pendengaran) untuk menilai kualiti sesuatu produk makanan. Panel tidak terlatih digunakan dalam ujian sensori makanan jenis hedonik, iaitu mereka menilai produk makanan yang diuji mengikut cita rasa mereka. Panel terlatih digunakan untuk menilai produk makanan tertentu dari segi persepsi terhadap makanan, keamatan rasa dan perisa makanan.
dietitianpakar dietPerubatanTiadaOrang yang terlatih dalam penggunaan diet untuk kesihatan dan pencegahan penyakit.
almoneralmonerPerubatanTiadaPegawai kebajikan hospital yang terlatih untuk menyiasat keadaan rumah tangga dan sosial pesakit sehubungan dengan penyakit yang dihidapinya
dieticianpakar dietSosiologiTiadaSeseorang yang ahli atau terlatih tentang penggunaan saintifik diet di dalam penjagaan kesihatan.
qualified dental practitionerpengamal pergigian berkelayakanPerubatanTiadaPengamal pergigian yang terlatih dan berijazah dalam bidang pergigian.
child care centrepusat asuhan kanak-kanakSosiologiTiadaTempat yang dikendalikan oleh individu terlatih dalam memelihara, mendidik dan menjaga kanak-kanak ketika ibu bapa mereka keluar bekerja.
standard performanceprestasi piawaiPendidikanTiadaKadar purata hasil yang diperoleh oleh seseorang pekerja yang terlatih dan mahir dalam suasana kerja biasa.
123

Kembali ke atas