Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ter.na.ma] | ترنام

Definisi : terkenal, termasyhur: Greenberg, seorang ahli bahasa yg ~; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ter.na.ma] | ترنام

Definisi : dikenali ramai; termasyhur; terkenal: Picasso ialah pelukis yg ~. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
nama (kata nama)
1. Bersinonim dengan sebutan: panggilan, gelaran,

2. Bersinonim dengan kehormatan: kemasyhuran, maruah, kebaikan, kebesaran, kemegahan, kemuliaan, ketinggian,

Kata Terbitan : bernama, menamai, menamakan, ternama,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
assassinationpembunuhan (orang ternama)SejarahTiadaPembunuhan pemimpin biasanya dalam politik secara kejam atas alasan politik.
celebrated artistpelukis ternamaKesenianTiadaTiada
named perilperil ternamaPentadbiran PerniagaanTiadaPeril khusus dicatatkan dalam sesuatu polisi yang boleh menyebabkan kerugian ke atas harta yang diinsuranskan. Ini berbeza dengan polisi insurans semua risiko yang melindungi semua peril melainkan peril yang dikecualikan.
named perilperil ternamaEkonomiTiadaTiada
signature sponsorpenaja ternamaEkonomiTiadaYayasan, syarikat atau individu yang menaja sesuatu program atau acara dan dibenarkan untuk meletakkan nama dan logo mereka pada tajuk program atau acara tersebut.
signature sponsorpenaja ternamaKomunikasiTiadaYayasan, syarikat atau individu yang menaja sesuatu program atau acara dan dibenarkan untuk meletakkan nama dan logo mereka pada tajuk program atau acara tersebut.
named insuredinsured ternamainsuransTiadaIndividu, firma atau perbadanan yang namanya telah dicatat sebagai insurans dalam sesuatu polisi.
named perilperil ternamainsuransTiadaPeril khusus dicatatkan dalam sesuatu yang boleh menyebabkan kerugian ke atas harta yang diinsuranskan. Ini berbeza dengan polisi insurans semua risiko yang melindungi semua peril melainkan peril yang dikecualikan.
named insuredpihak yang diinsuranskan ternamaPentadbiran PerniagaanTiadaIndividu, firma atau perbadanan yang namanya telah dicatat sebagai pihak yang diinsuranskan dalam sesuatu polisi.
named position bondbon jawatan ternamaPentadbiran PerniagaanTiadaBon kesetiaan yang melindungi kerugian disebabkan oleh ketidakjujuran pekerja yang memegang jawatan tertentu dalam sesebuah organisasi. Jawatan berkenaan dicatatkan dalam bon.
1234

Kembali ke atas