Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ter.pan.cut] | ترڤنچوت

Definisi : keluar dgn tiba-tiba kerana ditekan, dipicit dll: Buah itu dipicitnya hingga ~ isinya. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[ter.pan.cut] | ترڤنچوت

Definisi : ki terkeluar (terbit dll) dgn tiba-tiba: ~ dr mulut Wan Derus perkataan “celaka”; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
pancur
Kata Terbitan : memancur, terpancur, pancuran, pancut, memancut, memancutkan, terpancut, pancutan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
fast ejectionlencitan lajuMatematikTiadaBahagian sinar yang padat yang terpancut keluar dari kromosfera matahari tanpa menyerpih, dengan kelajuan yang tinggi.
mistsemburanPerubatanTiadaSesuatu bahan seperti ubat yang terpancar atau terpancut keluar.
volcanic bombbom gunung berapi; bom volkanoGeologiTiadaPiroklas likat yang terpancut ke udara dari volkano semasa ledakan, dan sebelum jatuh ke bumi akan membeku dan berbentuk bundar.
cnidoblastknidoblasBiologiHistologi dan SitologiSel epiderma selenterat khusus, berbentuk bujur dan mengandungi pundi berisi cecair yang terletak pada lingkaran bebenang panjang dan lompong kemudian terpancut keluar apabila menerima rangsangan (nematosista). Ada tiga jenis knidoblas, iaitu sel sengat (di lengan ampai-ampai), sel berbelit (bebenang yang membelit mangsa) dan sel pelekat (bebenang yang diliputi bahan pelekat dan melekat pada mangsa). knida.
magnetic stormribut magnetAeroangkasaTiadaGangguan terhadap medan magnet bumi yang berlaku dengan kuat dan mendadak kira-kira sehari selepas tompok besar matahari melintas berhampiran dengan pusat matahari dan dipercayai berlaku disebabkan oleh aliran zarah teraruh elektrik yang terpancut keluar dari vorteks tompok matahari.
magnetic stormribut magnetMatematikTiadaGangguan terhadap medan magnet bumi yang berlaku dengan kuat dan mendadak kira-kira sehari selepas tompok besar matahari melintas berhampiran dengan pusat matahari dan dipercayai berlaku disebabkan oleh aliran zarah teraruh elektrik yang terpancut keluar dari vorteks tompok matahari.

Kembali ke atas