Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ter.sem.bu.nyi] | ترسمبوڽي

Definisi : tidak kelihatan, terlindung, dirahsiakan: apakah yg ~ di sebalik kebaikan hatinya itu?; tujuan yg ~ dan kemahuan nafsu yg terpendam; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Peribahasa

Berlurah di balik pendakian.

Bermaksud :

Ada sesuatu maksud yang tersembunyi di sebalik sesuatu perbuatan, perkataan dan sebagainya. (Peribahasa lain yang sama makna: Ada udang [= berudang] di balik batu).

 

Lihat selanjutnya...(11)


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
TAMPAL HIAS

Tampal hias ialah proses hiasan yang digunakan

dalam menjahit dan membuat pakaian. Ia termasuk

menjahit potongan kain yang telah direka bentuk ke

atas helaian yang lebih besar. Bahagian tepi helaian

yang direka bentuk itu biasanya dilipat. Kemudian ia

dijahit ke atas helaian kain yang besar dengan

jahitan yang kecil dan tersembunyi atau jahitan

hiasan.

UMUM 
SYAIR ALEGORISYAIR ALEGORI, syair yang disampaikan dalam bentuk perlambangan atau kiasan. Watak binatang, tumbuhan serta cakerawala menggantikan watak manusia dengan tujuan melindungi watak dan peristiwa yang sebenarnya. Penulis menyampaikannya dalam bentuk perlambangan kerana umumnya peristiwa itu berlaku di kalangan golongan bangsawan. Unsur simbolik biasanya digambarkan melalui penglihatan kesedaran manusia. Syair ini hanya dapat diutarakan sebagai simbolik dengan mengetahui maksud yang tersembunyi pada beberapa unsur di dalamnya.SASTERAKonsep
SAMALINDANG

SAMALINDANG, tarian suku kaum Brunei yang menetap di Sabah.  Nama tarian ini diambil daripada dua perkataan iaitu ‘samar’ dan ‘rindang’.  Perkataan ‘samar’ bermaksud kurang jelas, kabur dan tersembunyi.  Manakala ‘rindang’ pula membawa maksud rindu.  Dengan itu wujudlah perkataan samalindang iaitu rindu yang terpendam atau rindu secara sembunyi-sembunyi.  Perkataan samalindang sebenarnya wujud daripada perkara samarlindang.

BUDAYADrama/Filem/Teater/Persembahan

Kembali ke atas