Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ter.sem.bu.nyi] | ترسمبوڽي

Definisi : tidak kelihatan, terlindung, dirahsiakan: apakah yg ~ di sebalik kebaikan hatinya itu?; tujuan yg ~ dan kemahuan nafsu yg terpendam; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Peribahasa

Berlurah di balik pendakian.

Bermaksud :

Ada sesuatu maksud yang tersembunyi di sebalik sesuatu perbuatan, perkataan dan sebagainya. (Peribahasa lain yang sama makna: Ada udang [= berudang] di balik batu).

 

Lihat selanjutnya...(11)


Kamus Teknologi Maklumat

Kamus Teknologi Maklumat ct.indd
pintu belakang (Ig. back door; Br. pintu belakang; Id. pintu belakang) Kamus Teknologi Maklumat ct.indd 13 6/6/11 4:01:23 PM xiv Atur cara yang memberikan laluan tersembunyi untuk mencapai suatu sistem komputer dengan mengelakkan kaedah penyahihan biasa pengguna. Atur cara ini memberikan laluan melalui port rangkaian pada hos yang dijangkiti untuk dicapai apabila diperlukan. Contohnya, perisian Back pengumpulan data terlarang, eksploitasi hak fungsian, pemalsuan data, atau keupayaan menghapus data tanpa perakuan pemilik data. Kod kuda Trojan disertakan dalam perisian secara sengaja oleh penerbit perisian tersebut atau secara tersembunyi oleh pengatur cara perisian untuk tujuan hasad. atur cara lelabah (Ig. spider program; Br. atur cara lelabah; Id. program laba-laba) Atur cara terautomasi yang mengimbas setiap laman atau fail

Kembali ke atas