Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ter.sem.bu.nyi] | ترسمبوڽي

Definisi : tidak kelihatan, terlindung, dirahsiakan: apakah yg ~ di sebalik kebaikan hatinya itu?; tujuan yg ~ dan kemahuan nafsu yg terpendam; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Peribahasa

Berlurah di balik pendakian.

Bermaksud :

Ada sesuatu maksud yang tersembunyi di sebalik sesuatu perbuatan, perkataan dan sebagainya. (Peribahasa lain yang sama makna: Ada udang [= berudang] di balik batu).

 

Lihat selanjutnya...(11)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
concealed wiringpendawaian tersembunyiTeknikElektrikPendawaian elektrik yang sistem pendawaiannya tersembunyi dari pandangan mata. Cara penyembunyian yang boleh dibuat termasuklah perdawaian dilepa terus pada dinding atau dimasukkan ke dalam pembuluh dan kemudian dilepa dengan simen. Pendawaian cara ini kemas dan cantik, tetapi sukar untuk diubahsuai.
black marketpasaran gelapUndang-undangTiada1. Jual beli secara tersembunyi, tertutup dan tak sah dengan harga yang jauh berbeza daripada harga di pasaran terbuka.,2. Tempat berjual beli secara tersembunyi, tertutup dan tak sah.
digital watermarktera air digitalTeknologi MaklumatTiadaSatu set kod atur cara yang tersembunyi dalam fail komputer atau atur cara/perisian untuk tujuan pengenalpastian hak milik. Tera air digital ini digunakan untuk memaparkan notis hak cipta secara tersembunyi atau secara tampak bagi mengelakkan fail atau atur cara diciplak. Secara tradisi, tera air digunakan untuk menandai sekeping kertas sebagai tanda sekuriti, hak cipta atau keaslian kertas tersebut seperti tera air pada skrol ijazah.
steganographysteganografiTeknologi MaklumatPerisianSeni dan kaedah menulis mesej tersembunyi. Seni dan kaedah ini tidak membenarkan orang lain selain daripada penghantar dan penerima mesej menyedari kewujudan mesej tersebut. Seni dan kaedah ini berbeza dengan kriptografi yang hanya mengaburkan mesej tanpa menyembunyikan fakta bahawa terdapat perkara tersembunyi pada mesej tersebut. Kini, steganografi melibatkan penyembunyian maklumat digital dalam sebarang fail komputer. Contohnya, fail yang disembunyikan dalam fail imej yang dihantar melalui e-mel.
subversionsubversiTeknologi MaklumatKeselamatan Komputer1. Tindakan terancang untuk melemahkan keupayaan mekanisma keselamatan suatu sistem komputer secara tersembunyi sepanjang kitar hayat pembangunan sistem komputer tersebut. Tindakan ini bertujuan untuk membenarkan capaian terlarang yang tidak boleh dikesan oleh pemilik sistem komputer pada masa akan datang. Contohnya, seorang pengatur cara menyelitkan kod atur cara secara tersembunyi untuk memberikannya pintu belakang bagi mengelak mekanisme pengesahan pengguna yang terdapat pada perisian tersebut, dalam proses pembangunan perisian. 2. Tindakan oleh pengguna hasad yang mengubah kod atur cara pada perisian sistem pengesanan pencerobohan untuk menggagalkan keupayaannya untuk mengesan pencerobohan dengan baik.
concealed wiringpendawaian tersembunyiKejuruteraanTiadaTiada
hidden unemploymentpengangguran tersembunyiKependudukanTiadaTiada
hidden taxcukai tersembunyiKomputerTiadaTiada
intangible ideaidea tersembunyiPendidikanTiadaTiada
hidden curriculumkurikulum tersembunyiPendidikanTiadaTiada
123456789

Kembali ke atas