Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ter.su.sun] | ترسوسون

Definisi : sudah disusun (diatur, disiapkan) baik-baik atau dgn teratur: beberapa buah buku ~ rapi di atas meja; kata-katanya ~ indah; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ter.su.sun] | ترسوسون

Definisi : sudah disusun atau diatur baik-baik; teratur. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata tersusun

Puisi
 

Sekapur sirih datang bertandang,
     Di dalam puan tersusun rapi;
Tangan dihulur mata memandang,
     Sebagai cincin lekat di jari.


Lihat selanjutnya...(2)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
filekikir; failPentadbiran PerniagaanTiada2. Fail: Maklumat dalam kerja komputer yang tersusun yang telah dikumpulkan.,3. Tempat menyimpan surat dan dokumen lain secara tersusun.
hexagonal close-packedpadat rapat heksagonKimiaTiadaSusunan padat zarah dalam keadaan pepejal, dengan zarah yang tersusun dalam lapisan kedua terletak pada lekuk yang terhasil daripada susunan zarah dalam lapisan pertama, dan zarah yang tersusun dalam lapisan ketiga terletak setentang dengan zarah dalam lapisan pertama.
hexagonal close-packed structurestruktur terpadat rapat heksagonKimiaTiadaStruktur yang terhasil daripada susunan padat zarah dalam keadaan pepejal, dengan zarah yang tersusun dalam lapisan kedua mengisi lekuk yang terhasil daripada susunan zarah dalam lapisan pertama, dan zarah yang tersusun dalam lapisan ketiga terletak setentang dengan zarah dalam lapisan pertama.
unorganizedtak tersusunPerubatanTiadaTiada
nonbreak spacejarak tersusunPentadbiran PerniagaanTiadaCiri dalam perisian pemprosesan kata yang tidak memisahkan rangkai kata bermakna.
organized groupkelompok tersusunSosiologiTiadaTiada
organized groupkelompok tersusunSosiologiTiadaTiada
blond quiltingnet ropol tersusunKesenianTiadaNet sutera yang bermutu tinggi. Ia digunakan untuk membuat rumbai dan ropol.
bit organised storagestoran bit tersusunKejuruteraanTiadaTiada
word-organized storage systemsistem storan tersusun kataKejuruteraanTiadaTiada
12345678910...

Kembali ke atas