Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
terus
1. Bersinonim dengan langsung
( lantas, tidak singgah, )
(kata tugas:)
Berantonim dengan singgah

2. Bersinonim dengan bergerak
( berjalan)
(kata kerja:)
Berantonim dengan berhenti

3. Bersinonim dengan tembus
( lantas, langsung, lolos, jurus, )
(adjektif:)

4. Bersinonim dengan segera
( lalu, langsung, lantas, justeru, )
(adverba:)

5. Bersinonim dengan tidak putus-putus
( tidak henti-henti, tidak habis-habis, tidak sudah-sudah, berlarutan, berpanjangan, berlanjutan, bersinambungan, sentiasa, selalu, )
(adverba:)
Berantonim dengan terhenti-henti

Kata Terbitan : seterusnya, berterus terang, berterusan, terus-menerus, menerusi, meneruskan, terusan, penerusan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
throughfallcurahan terusHidrologiTiadaBahagian curahan hujan yang langsung sampai ke bumi melalui silara tumbuhan, celah antara semak di silara dan sebagai titisan air dari daun, ranting dan batang pokok.
sky radiationsinaran langitMatematikTiadaSinaran suria yang sampai ke permukaan bumi setelah diserakkan daripada alur cahaya suria terus oleh molekul atau ampaian di atmosfera. Skylight, diffuse sky radiation, diffuse radiation.
diffuse sky radiationpancaran resap langitMatematikTiadaSinaran suria yang sampai ke permukaan bumi selepas terserak terus daripada alur suria akibat melalui molekul atau ampaian di atmosfera.
diffuse skylightcahaya langit baur/cahaya langit resapMatematikTiadaSinaran suria yang sampai ke permukaan bumi setelah diserakkan daripada alur cahaya suria terus oleh molekul atau ampaian di atmosfera. Diffuse skyradiation, skylight, sky radiation.
industry's life cyclekitaran hayat industriEkonomiTiadaKeluaran industri yang melalui fasa-fasa tertentu, dari peringkat awalan pengeluaran ke peringkat perkembangan pasaran dan persaingan antara firma-firma pengeluar, seterusnya ke peringkat kematangan apabila pasarannya sudah mencapai tahap maksimum dan keuntungannya normal sahaja, dan akhirnya sampai ke peringkat menurun apabila pasarannya mengecut atau mungkin hilang terus.

Kembali ke atas