Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ti.da/] | تيدق

Definisi : tiada; bukan: Dia ~ datang bekerja hari ini kerana hari Ahad. Pejabatnya ~ jauh dr sini. ~ apa tidak menjadi hal; tidak mengapa. ~ boleh (dpt) ~ sudah tentu; mesti; pasti. ~ khabarkan diri tidak sedar (spt orang yg sedang tidur atau pengsan). ~ lain dan ~ bukan tidak lain drpd; hanya. tidak-tidak tidak dpt diterima akal; bukan-bukan atau karut; mustahil. menidakkan mengatakan tidak ada; mengatakan tidak mungkin atau tidak benar. ketidak…an perihal atau keadaan tidak...: Ketidakbakuan keadaan tidak baku; ketidakpuasan keadaan tidak puas; ketidakseimbangan keadaan tidak seimbang; ketidaksudian keadaan tidak sudi. penidakan perbuatan atau hal menidakkan. setidak-tidaknya 1 paling sedikit atau paling kurang; sekurang-kurangnya. 2 bagaimanapun keadaannya atau halnya. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,

Puisi
 

Sirih tidak pinang tidak,
     Pinang muda dalam bilik;
Kasih tidak kenang tidak,
     Saja hamba berulang-alik.


Lihat selanjutnya...(750)
Peribahasa

Tegang tidak,
     kendur tidak.

Bermaksud :

Perhubungan yang tidak terikat dan memaksa.

 

Lihat selanjutnya...(839)

375

All men must die

Semua orang pasti mati.

Singkat tidak terulas, panjang tidak terkerat

I just couldn't believe it when my brother passed away that morning. He was still young.But all men must die. Only God is immortal.

Aku tak percaya yang adikku pergi buat selama-lamanya. Dia masih muda. Namun singkat tidak terulas, panjang tidak terkerat. Hanya Tuhan sahaja yang daim.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(379)

Glosari Dialek Kelantan

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
cakduh[tSA/.duh]kata adjektifberkenaan perangai seseorang yang cuai semasa melakukan sebarang pekerjaan, tidak berhati-hati, tidak teliti, tidak bertanggungjawab.Kalu kito wak krijo cakduh, ore tok cayo doh ko kito.[kA.lu ki.t wA/ kÄi.dZ tSA/.duh .ÄE t/ tS:A.j dh k Kalau kita buat kerja tak berhati-hati, orang tak percaya lagi kepada kita.
debek[dE.bE/]kata adjektifberkenaan sesuatu dalam keadaan tidak berkualiti, tidak bagus.Puok demo debek, bokte tu kaloh.[pu/ dE.m dE.bE/ b/.tE tu kA.lh]Pasukan kamu tidak berkualiti, sebab itu kalah.
tokse[t/.se]kata adjektiftidak mahu, tidak ingin.Anok ambo tokse gi skoloh ari ni.[A.n/ Am.b t/.se gi sk.lh A.Äi ni]Anak saya tak mahu pergi sekolah hari ni.
cepek[tSE.pE/]kata adjektiftidak bertenaga, tidak kuat, lesu.Mung ni cepek, bendo lagu tu pong tok leh akak.[muN ni tSE.pE/ b«n.d lA.gu tu poN t/ leh A.kA/]Kamu ni tak kuat, benda macam tu pun tak boleh angkat.
lembu kenye[l«m.bu k«.øE] tidak peduli, tidak endah.Mamak tu kalu anok diyo sakek pong, diyo buwak lembu kenye jah.[mA.mA/ tu kA.lu A.n/ di.j sA.ke/ poN di.j bu.wA/ l«m.bu k«.øE dZAh]Mamat tu kalau anaknya sakit pun, dia buat tak peduli saja.
kongo[k.N]kata adjektifberkenaan tidak bermaya (kerana tidak cukup tidur, kurang makan), tidak cergas, letih.Mung napok kongo ari ni, tok cukop tido koh.[muN nA.p/ k.N A.Äi ni t/ cu.ko/ ti.do kh]Kamu nampak tak bermaya saja hari ni, tak cukup tidurkah?
mamba[mAm.bA]kata adjektifberkenaan ikan dan lain-lain yang tidak segar, tidak menarik.Jange beli ike mamba tu, tok sedak.[dZA.NE b«.li i.kE mAm.bA tu t/ s«.dA/]Jangan beli ikan yang tak segar tu, tak sedap.
kuca-bara[k:u.tSA.bA.ÄA]kata adjektifkucar-kacir (tidak kemas), tidak teratur, kelam-kabut.Mung susong lagu mano bok ni, kuca-bara abih.[muN su.soN lA.gu mA.n bo/ ni k:u.tSA.bA.ÄA A.bih]Kamu susun macam mana buku ni, habis kucar-kacir.
gligoh[gli.gh]kata adjektifberkenaan kayu, mata pisau dan lain-lain yang tidak rata, tidak licin, bergerigi, berkerutu.Bate kayu tu gligoh srupo mato gaji.[bA.tE kA.ju tu gli.gh sÄu.p mA.t g:A.dZi]Batang kayu tu bergerigi seperti mata gergaji.
bela[b«.lA]kata adjektifberkenaan sikap tidak payah atau tidak usah.Kalu mung susoh nok gi gak bela la.[kA.lu muN su.sh n/ gi gA/ b«.lA lA]Kalau kamu susah nak pergi tidak payahlah.
12345678910...

Kembali ke atas