Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ti.da/] | تيدق

Definisi : tiada; bukan: Dia ~ datang bekerja hari ini kerana hari Ahad. Pejabatnya ~ jauh dr sini. ~ apa tidak menjadi hal; tidak mengapa. ~ boleh (dpt) ~ sudah tentu; mesti; pasti. ~ khabarkan diri tidak sedar (spt orang yg sedang tidur atau pengsan). ~ lain dan ~ bukan tidak lain drpd; hanya. tidak-tidak tidak dpt diterima akal; bukan-bukan atau karut; mustahil. menidakkan mengatakan tidak ada; mengatakan tidak mungkin atau tidak benar. ketidak…an perihal atau keadaan tidak...: Ketidakbakuan keadaan tidak baku; ketidakpuasan keadaan tidak puas; ketidakseimbangan keadaan tidak seimbang; ketidaksudian keadaan tidak sudi. penidakan perbuatan atau hal menidakkan. setidak-tidaknya 1 paling sedikit atau paling kurang; sekurang-kurangnya. 2 bagaimanapun keadaannya atau halnya. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,

Puisi
 

Sirih tidak pinang tidak,
     Pinang muda dalam bilik;
Kasih tidak kenang tidak,
     Saja hamba berulang-alik.


Lihat selanjutnya...(750)
Peribahasa

Tegang tidak,
     kendur tidak.

Bermaksud :

Perhubungan yang tidak terikat dan memaksa.

 

Lihat selanjutnya...(839)


Glosari Dialek Negeri Sembilan

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan DialekMaksud Ayat
loho[l.ho]kata kerjalonggar, tidak sempit, tidak ketat.Dah loho pam basika tu, tak elok lai.[dAh l.hE pAm bA.si.kA tu tA/ E.l/ lA:]Sudah longgar pam basikal itu, tidak elok lagi.
bolengkangan[b.lEN.kA.NAn]kata adjektiftidak teratur, bersepah-sepah, bersimpang-siur.Kok kau tido bolengkangan, tak kono dek pukau do.[ko/ kAw ti.do b.lEN.kA.NAn tA/ k.n de/ pu.kAw d]Jikalau engkau tidur tidak teratur tidak akan kena pukau.
lunu[lu.nu]kata namaisi buah langsat, rambutan dan lain-lain.Lunu moktan tak toba tak laku dijua.[lu.nu mo/.tAn tA/ t.bA tA/ lA.ku di.dZuA]Isi rambutan itu tidak tebal tidak boleh dijual.
biring II[bi.ÄiN]kata adjektifberkenaan kuih yang dalam keadaan tidak melekat, tidak bercampur.Pandai bona omak buek kue lapeh tu tak bobiring lapehe.[pAn.dAj b.nA .mA/ bu.wE/ kuE lA.pEh tu tA/ b.bi.ÄiN lA.pEh.E]Pandai sungguh emak buat kuih lapis sehingga tidak melekat antara lapisnya.
senereh[s«.nE.ÄEh]kata adjektifberkenaan pakaian yang kemas atau kelakuan yang tertib.Kojoe somuo senereh, tak ado yang tak senereh.[k.dZ.E s.mu s«.nE.ÄEh tA/ A.d jAN tA/ s«.nE.ÄEh]Kerjanya semua teratur tidak ada yang tidak teratur.
dobuih[d.buih]kata adjektiftidak mengenai sasaran, sipi.Bilo dio momangkah gaseng, goma bona dobuih.[bi.l di.j m.mAN.kAh gA.seN g.mA b.nA d.buih]Bila dia memangkah gasing, selalu benar tidak mengenai sasaran.
polanca[p.lAn.tSA]kata namakayu melintang yang menyambungkan dari tiang ke tiang.Bobudak sokarang tak kona polanco sobab tak ponak liek.[b.bu.dA/ s.kA.ÄAN tA/ k.nA p.lAn.tSA s.bAb tA/ p.nAh li.je/]Anak-anak sekarang, tidak kenal polanca kerana tidak pernah melihatnya.
boseh[b.sEh]kata adjektifberkenaan badan yang besar atau gemuk dan lemah, tidak bermaya, tidak aktif.Copeklah jalan tu siket, kau ni nampak boseh yo.[tS.pE/.lAh dZA.lAn tu si.kEt kAw ni nAm.pA/ b.sEh j]Cepatlah jalan itu sedikit, engkau ini nampak lemah sahaja.
kalo[kA.l]kata namasejenis tali yang digunakan untuk berpaut bagi perempuan yang hendak bersalin atau perempuan yang baru bersalin, atau perempuan dalam hari.Kok takdo kalo, tak dapek de bangket do, kan dio baru besalen.[ko/ tA/.d kA.l tA/ dA.pE/ dE bAN.kEt d kAn di.j bA.Äu b.sA.len]Jika tidak ada kalo, tidak dapatlah dia bangun, bukankah dia baru bersalin.
golo[g.l]kata adjektifparah, teruk, tidak senonoh.Camni romane kojo kau, golodeke.[tSAm.ni č.mAn.E k.dZ kAw g.l.dE/.E]Macam ini caranya kerja kau, tidak senonohnya.
12345678910...

Kembali ke atas