Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,

Peribahasa

Beranak kandung,
     beranak tiri: ada bersudu daun labu,
ada bersudu daun lalang.

Bermaksud :

Sikap yang tidak adil.

 

Lihat selanjutnya...(4)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
redliningpenggarisan merahPentadbiran PerniagaanTiadaPerbezaan bayaran yang tidak adil ke atas risiko hanya disebabkan oleh lokasinya.
assessment biasbias pentaksiranPendidikanTiadaKualiti pentaksiran yang tidak adil terhadap sekumpulan pelajar disebabkan perbezaan jantina, etnik, status sosioekonomi, dan agama.
unfair dismissalpembuangan tak adilPentadbiranTiadaPemberhentian pekerja yang dianggap tidak adil.
political persecutionpenzaliman politikKriminologiKeadilan JenayahLayanan secara tidak berperikemanusiaan atau tidak adil terhadap seseorang individu atau kumpulan kerana pegangan politik mereka. Contohnya, merekacipta kesalahan jenayah terhadap musuh politik untuk tujuan pendakwaan di mahkamah.
assessment biasbias pentaksiranPendidikanTiada

 Kualiti pentaksiran yang tidak adil terhadap sekumpulan pelajar disebabkan perbezaan jantina, etnik, status sosioekonomi, dan agama.

tyranny of the majoritytirani majoritiSains PolitikPolitik PerbandinganPemerintahan sebuah kerajaan majoriti yang zalim. Walaupun pemerintahan ini mendapat legitimasi majoriti, namun pemerintahannya berlaku secara tidak adil. Pemerintah memberi kelebihan kepada golongan majoriti dan bertindak kejam terhadap golongan minoriti. Golongan minoriti tidak diberi hak yang sewajarnya dan ditindas dalam segala aspek. Contohnya, pemerintahan Kerajaan Serbia menjelang abad ke-21 dan pemerintahan Nazi Jerman terhadap minoriti Yahudi.
corporate corruptionrasuah korporatKriminologiKeadilan JenayahTindakan memberi atau menerima rasuah oleh badan korporat seperti entiti perniagaan atau individu yang mewakili organisasi tersebut. Contohnya, pengurus syarikat yang menerima habuan daripada individu tertentu, bertujuan untuk mendapatkan manfaat atau kepentingan secara tidak adil.
corruptionrasuahKriminologiKeadilan JenayahPenyalahgunaan kuasa yang dilakukan untuk tujuan kepentingan diri atau mendapatkan keuntungan, sama ada dalam bentuk kebendaan atau perkhidmatan. Tindakan ini termasuklah perbuatan memberikan habuan berbentuk kebendaan atau perkhidmatan kepada penerima dengan tujuan untuk mendapatkan manfaat atau kepentingan secara tidak adil.
internal colonialismkolonialisme dalamanSains PolitikPolitik PerbandinganPenguasaan dan tekanan oleh kerajaan pusat atau pemerintah tertinggi terhadap wilayah tertentu dalam sesebuah negara. Tindakan ini melahirkan layanan atau pengagihan sumber yang tidak adil berbanding dengan wilayah lain dalam negara itu. Pemerintah selalu menekan sambil mengeksploitasi segala sumber yang ada dalam wilayah ini untuk kepentingan pusat, wilayah lain atau kepentingan individu tertentu yang terdiri daripada golongan pemerintah. Pembangunan juga tidak dibawa ke kawasan ini dan mereka tidak mendapat status autonomi dalam pemerintahan. Contohnya, kedudukan Acheh di Indonesia dapat dianggap sebagai kolonialisme dalaman apabila Jakarta menguasai wilayah ini secara kekerasan tentera, mengeksploitasi sumber alam mereka dan tidak membenarkan mereka menguruskan wilayah itu secara autonomi sepenuhnya.
intergroup conflictkonflik antara kelompokPsikologiPsikologi UmumKonflik yang wujud antara kelompok apabila satu kelompok menanam perasaan benci dan prejudis terhadap kelompok lain. Antara kepercayaan negatif yang boleh mewujudkan kebencian terhadap kelompok lain ialah superioriti, ketidakadilan, kerapuhan hubungan dan saling tidak mempercayai. Contohnya, jika individu dalam satu-satu kelompok terasa dieksploitasi secara tidak adil, ditindas, dihina atau diancam akan berkemungkinan menyebabkan konflik yang membawa kepada permusuhan.
1234

Kembali ke atas