Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,

Puisi
 

Orang petani membuat dangau,
     Dibiar kosong tidak bekerja;
Berapa tinggi terbang bangau,
     Akhirnya di belakang kerbau juga.


Lihat selanjutnya...(8)
Peribahasa

593

Once a thief, always a thief

Tanggapan orang, perangai manusia tidak akan berubah. Kalau pernah buat jahat, ia tentu akan mengulanginya.

Ekor anjing berapa pun dilurut, tiada yang betul

Ex-convicts have to face the fact that they are not going to get jobs easily as the public still apply the principle: ''Once a thief, always a thief''.

Bekas banduan harus menerima hakikat bahawa mereka tidak mudah diambil bekerja memandangkan masyarakat masih berpendirian: ''Ekor anjing berapa pun dilurut, tiada yang betul ''.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(4)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
semiprecious metallogam seminilaiPerubatanTiadaLogam yang tidak berapa mahal harganya, biasa digunakan sebagai campuran dalam aloi untuk tuangan pergigian seperti aloi vitallium.
lesser known speciesspesie kurang dikenalPerhutananTiadaKumpulan atau jenis tumbuhan atau haiwan yang tidak berapa diketahui.
lesser known speciesspesie kurang dikenalPerhutananPengurusan HutanKumpulan atau jenis tumbuhan atau haiwan yang tidak berapa diketahui.
close grainira rapatPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanIra pada kayu yang mempunyai gelang pertumbuhan yang nipis dan tidak berapa ketara. Istilah ini juga bermaksud ira pada kayu yang mempunyai liang-liang yang rapat atau tekstur yang halus.
half-boiled eggtelur separuh masakPentadbiran PerniagaanTiadaTelur yang dimasak dalam air mendidih untuk jangka masa yang singkat menjadikan telur tidak berapa keras.
omelettetelur dadarPentadbiran PerniagaanTiadaTelur yang dicampur susu cair, dipukul sehingga sebati dan dimasak dalam kuali leper dan selalunya dilipat setengah dengan isi yang tidak berapa masak.
omelettetelur dadarPentadbiran PerniagaanTiadaTelur yang dicampur susu cair, dipukul sehingga sebati dan dimasak dalam kuali leper dan selalunya dilipat setengah dengan isi yang tidak berapa masak.
shallow boxkotak cetekTeknikElektrikKotak alat tambah yang dibenamkan searas dengan permukaan dinding yang biasanya tidak berapa dalam. Kotak cetek ini digunakan untuk pemasangan alat tambah seperti suis yang tidak memerlukan rangka di dlam dinding yang melebihi aras perlepasan biasa.
brown rotreput perangPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanReput berwarna perang pada kayu akibat serangan kulat pada bahagian selulosa dan hemiselulosa, tetapi tidak menjejaskan bahagian lignin. Serangan pada dinding sel tidak berapa ketara sehingga ke peringkat akhir pereputan apabila kesemua bahagian selulosa tercerna. Lignin yang tertinggal masih mengekalkan bentuk dinding sel asal.
merpauhmerpauhPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanNama piawai bagi kayu Swintonia spp. daripada famili Anacardiaceae. Nama tempatannya di Semenanjung ialah periang dan berbagai-bagai nama merpauh; di Sabah ialah rengas, dan di Sarawak ialah pituh. Spesies utamanya termasuk Swintonia penangiana, S. schwenkii dan S. spicifera. Gubal kayu merpauh berwarna coklat dan tidak berapa berbeza daripada teras kayunya, yang berwarna coklat kelabu. Tekstur kayunya agak kasar dengan ira yang bersimpul. Kayu ini mempunyai nilai ketumpatan keringan udara yang berjulat antara 640 hingga 880 kg/m3, dan tergolong dalam kumpulan kayu keras sederhana. Kayu ini sukar dikerjakan, mempunyai sifat pengeringan yang berbeza-beza mengikut spesies, mempunyai ketahanan semula jadi yang rendah tetapi mudah diawet. Kayu merpauh sesuai untuk kerja binaan ringan dan sederhana, kabinet bermutu tinggi bagi kor yang berjalur, kemasan dalaman, dan lantai.
12

Kembali ke atas