Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
proportionality principleprinsip perkadaranUndang-undangUndang-undang AntarabangsaSalah satu prinsip yang perlu diikuti oleh pihak-pihak berperang seperti mana yang digariskan dalam cara berperang menurut undang-undang kemanusiaan antarabangsa. Menurut prinsip perkadaran, sesuatu tindakan yang boleh mengakibatkan kerosakan atau kemusnahan yang mungkin dialami oleh penduduk awam seharusnya mempunyai kadar yang minimum sifatnya dan tidak berlebihan semasa melakukan serangan terhadap sasaran tentera. Tentera hendaklah mempertimbangkan semua pilihan apabila membuat keputusan mensasarkan, seperti mengesahkan sasaran, memilih masa, memilih senjata, dan amaran dan pemindahan penduduk awam.
pressured speechpertuturan terus-menerusPerubatanPsikiatriPercakapan yang berlebihan, tidak teratur, lebih cepat daripada biasa dan kuat yang boleh mengganggu orang lain.
parekupasMakanan dan PemakananMakananTrim sesuatu bahan dengan membuang bahagian luarnya, iaitu bahagian yang berlebihan, tidak elok atau tidak teratur.
carbon dioxidekarbon dioksidaBiologiEkologiGas yang tidak berwarna, tidak beracun dan tidak berbau, yang hadir secara semula jadi di atmosfera dalam peratus yang rendah. Tumbuhan hijau menggunakannya untuk proses fotosintesis sementara haiwan mengeluarkannya semasa bernafas. Karbon dioksisa terhasil daripada pembakaran bahan api fosil. Karbon dioksida yang berlebihan boleh meningkatkan suhu udara.
euphoriaeuforiaPerubatanPsikiatriKeriangan atau kegembiraan yang tidak normal atau berlebihan dan tidak berasas.
overweightberat badan berlebihanMakanan dan PemakananPemakananKeadaan apabila berat badan tidak bersesuaian dengan ketinggian. Berat badan berlebihan dikelaskan berdasarkan nilai indeks jisim tubuh bersamaan atau melebihi 25 kg/m2. Berat badan berlebihan biasanya disebabkan oleh penggunaan tenaga yang kurang berbanding dengan pengambilan tenaga. Berat badan berlebihan boleh menyebabkan obesiti jika tidak dirawat.
overdosedos berlebihanFarmasiFarmakologiAgen, drug terapeutik atau narkotik yang diambil berlebihan secara sengaja atau tidak sengaja. Keadaan ini berlalu apabila seseorang mengambil agen tersebut melebihi dos yang disyorkan sehingga boleh mendatangkan mudarat atau boleh menyebabkan kematian.
starved jointtanggam bulurPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanTanggam berperekat yang daya rekatnya tidak memuaskan kerana tidak memuaskan kerana tidak mempunyai perekat yang cukup kelikatanya dan tidak sesuai, penggunaan tekanan yang berlebihan, atau gabungan faktor-faktor di atas.
menorrhagiamenoragiaHerbaFitoterapiPendarahan yang berlebihan atau tidak normal semasa haid.
excess burdenbeban berlebihanEkonomiTiadaTambahan beban cukai yang ditanggung oleh unit-unit ekonomi akibat daripada pelaksanaan cukai yang tidak optimum atau tidak cekap. Cukai yang tidak cekap ini ialah cukai yang mengherotkan harga relatif. Ini bererti cukai tersebut menimbulkan kesan penggantian dan kesan pendapatan, manakala cukai optimum hanya menimbulkan kesan pendapatan sahaja kerana cukai optimum tidak mengherotkan harga relatif.
123456789

Kembali ke atas