Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,

Peribahasa

Bicarakan rumput di halaman orang,
     di halaman sendiri rumput sampai di kaki tangga.

Bermaksud :

Cacat-cela orang lain tampak, cacat-cela sendiri tidak kelihatan.

 

Lihat selanjutnya...(5)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
small clear specimensperimen kecil tanpa cacatPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanKayu kecil yang tidak cacat, yang disediakan khas untuk penentuan sifat fizikal dan mekanikal kayu menurut spesifikasi piawai tertentu. Biasanya spesimen ini mempunyai dimensi yang lebih kecil daripada ukuran sebenar kayu dalam penggunaan struktur.
allowable defectcacat terizinkanPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanCacat pada kepingan kayu gergaji yang diizinkan dalam urusniaga kayu. Kehadiran cacat ini tidak akan menurunkan gred kayu gergaji berkenaan. Misalnya, dalam Peraturan Penggredan Kayu Keras Gergaji Malaysia, cacat liang jejarum diizinkan.
Clear face cuttingBelahan muka bersihPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanPermukaan papan yang tidak mengandungi sebarang cacat ketara, kecuali cacat kecil yang diizinkan dalam peraturan penggredan tertentu. Permukaan kayu yang satu lagi haluslah lebih baik daripada belahan muka baik.
blue staincacat warna biruPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanCacat pewarna gubal oleh kulat pewarna biru, yang menyerang bahagian gubal kayu yang cerah, seperti gubal kayu jelutung, pulai , dan kayu getah. Cacat ini menurunkan mutu kayu tetapi tidak mengurangkan kekuatannya.
sticker staincacat warna penjarakPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanCacat berwarna biru atau perang pada permukaan papan yang sedang dikeringkan, yang disebabkan oleh kulat atau bahan kimia daripada penjarak yang bersentuhan dengan permukaan papan tersebut. Cacat ini boleh mengurangi mutu papan, tetapi tidak mempengaruhi kekuatannya.
blemishcacat rupaPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanCacat yang mengubal rupa kayu tetapi tidak mengurangi mutunya. Misalnya , bintik-bintik biru pada papan gergaji.
clear logbalak bersihPerhutananSains Kayu dan Hasil HutanBatang balak tidak mempunyai dahan atau cacat yang nyata seperti buku kayu. Balak seperti ini mudah diperolehi daripada kayu balak tropika seperti meranti dan keruing.
ricketriketBiologiTiadaPenyakit pada manusia atau haiwan muda, dengan tulang tidak menjadi keras serta cacat akibat kekurangan vitamin D.
auditory filterpenuras auditoriSains KesihatanTiadaSistem auditori yang bertindak seperti penuras yang berupaya membahagi-bahagikan komponen frekuensi bunyi yang kompleks yang diberi secara serentak. Individu yang cacat pendengaran tidak mempunyai keupayaan ini dan kerana itu mereka sukar mendengar walaupun menggunakan alat bantu pendengaran.
ricketriketPentadbiran PerniagaanTiadaPenyakit pada manusia atau haiwan muda, dengan tulang tidak menjadi keras serta cacat akibat kekurangan vitamin D.
12345

Kembali ke atas