Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
weather lorekias cuacaMeteorologiMeteorologi PerhubunganKaedah ramalan cuaca yang berdasarkan pengalaman yang dinyatakan dalam bentuk puisi yang merupakan keadaan alamiah setempat. Umumnya kias cuaca bersifat tradisi dn kegunaan serta ketepatan ramalannya amat berbeza. Contohnya: "Langit pagi berwarna merah petanda cuaca tidak cerah'
neutral soiltanah semula jadiArkeologiData Arkeologi dan Teknik ArkeologiTanah yang mempunyai nilai pH7.0, iaitu tidak terlalu berasid dan tidak terlalu beralkali. Pada tapak arkeologi, tanah semula jadi merujuk kepada lapisan yang tidak mempunyai budaya dan dapat dikesan berdasarkan warnanya yang amat cerah berbanding dengan warna di lapisan atas.
lunaritelunaritMatematikTiadaBahan bulan yang kandungannya tidak diketahui yang diandaikan membentuk kawasan cerah di permukaan bulan.
OctansOctans (Sesiku)MatematikTiadaBuruj kecil yang tidak jelas kelihatan yang mengelilingi kutub samawi selatan. Bintangnya yang paling cerah ialah bintang magnitud keempat. Sigma Octans adalah bintang mata kasar magnitud kelima.
maculemakulPerubatanTiadaTompok yang tidak berbintat pada kulit. Tompok ini mempunyai warna yang berbeza daripada warna kulit yang mungkin lebih cerah atau lebih gelap daripada kulit.
chromospheric eruptionletusan kromosferaMatematikTiadaLedakan cahaya yang sangat cerah di matahari, dan biasanya kelihatan berhampiran dengan tompok matahari yang besar dan tidak sekata yang disebabkan oleh ledakan gas hidrogen yang berlaku beberapa minit hingga sejam atau lebih sedikit.
solar flaresuar suriaMatematikTiadaLedakan cahaya yang sangat cerah di matahari, dan biasanya kelihatan berhampiran dengan tompok matahari yang besar dan tidak sekata yang disebabkan oleh ledakan gas hidrogen yang berlaku beberapa minit hingga sejam atau lebih sedikit.
desert soiltanih gurunGeografiTiadaKumpulan tanih zon yang mempunyai tanih permukaan berwarna cerah yang ditindih bahan berkapur, kematu dan menunjukkan pembentukan profil yang tidak matang.
desert soiltanih gurunGeologiTiadaKumpulan tanih zon yang mempunyai tanih permukaan berwarna cerah yang ditindih bahan berkapur, kematu dan menunjukkan pembentukan profil yang tidak matang.
rice grainsbeberasMatematikTiadaTompok halus yang amat cerah dan beratus-ratus batu panjangnya, yang menonjol keluar dari latar belakang permukaan matahari yang lebih gelap. Tompok ini kebanyakannya kelihatan berhampiran dengan pusat cakera. Sifatnya tidak kekal, dan coraknya berubah dalam masa beberapa minit sahaja.
123

Kembali ke atas