Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,

Puisi
 

Sirih tidak pinang tidak,
     Pinang muda dalam bilik;
Kasih tidak kenang tidak,
     Saja hamba berulang-alik.


Lihat selanjutnya...(748)
Peribahasa

Memecah damar atau pagu.

Bermaksud :

Menggunakan wang simpanan atau mengadakan harta pusaka, untuk menambah penghasilan yang tidak cukup. damar = kemiri; pagu = loteng.

 

Lihat selanjutnya...(7)


Glosari Dialek Pahang

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
bekure[b«.ku.ÄE]kata adjektifberkenaan kulit yang kelihatan bersisik.Kulek dia bekure pase tak cukop zat.[ku.le/ di.j« b«.ku.ÄE pA.sE tA/ tSu.kop dZAt]Kulit dia bersisik kerana tidak cukup zat.
bose[b.s«]kata adjektiftersangat boros.Bose ngat dia tu, gaji baru seribu tok cukop.[b.s« NAt di. j« tu gA.dZi bA.Äu s«.Äi.bu t/ tSu.kp]Boros sangat dia, gaji baru seribu tidak cukup.
tape[tA.p«]kata kerjamemeram sesuatu supaya lembut, manis.Tok manih tapai ni, tok cukop tape agaknye.[t mA.nih tA.pAj ni t tSu.kop tA.p« A.gA.ø«]Tidak manis tapai ini, tidak cukup peram agaknya.
awah[A.wAh]kata namabahan untuk menumis sesuatu jenis makanan.Awah gule tu tok cukop, kene tamboh lagi baru sedap.[A.wAh gu.lE tu t/ tSu.ko/ k«.n« tAm.bh lA.gi bA.Äu s«.dA/]Bahan untuk menumis itu tidak cukup, perlu tambah lagi baru sedap.
lehet[lE.hEt]kata adjektifberkenaan rasa ubi-ubian atau sayur (rebung, labu, kundur) yang telah dimasak kerana keadaannya lembut dan gebu.Labu tu tok tua lagi, tok lehet buat sayo.[lA.bu tu t/ tu.wA lA.gi t/ lE.hEt bu.wAt sA.jo]Labu itu belum cukup tua, tidak sedap dibuat sayur.

Kembali ke atas