Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,

Puisi
 

Jikalau tidak hujan di bukit,
     Keduduk tidak berbunga lagi;
Jikalau tidak dapat bujang berjoget,
     Saya tidak menari lagi.


Lihat selanjutnya...(33)
Peribahasa

Dada manusia tidak dapat diselam.

Bermaksud :

Pengetahuan (fikiran) seseorang itu tidak dapat diduga.

 

Lihat selanjutnya...(140)


Glosari Dielek Melaka

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan DialekMaksud Ayat
ngedek[N«.de/]kata kerjamemancing.Ari-ari pegi ngedek, dapat ikannye tidak.[A.Äi.A.Äi p«.gi N«.de/ dA.pAt i.kAn.ø« ti.dA/]Hari-hari pergi memancing, dapat ikannya tidak.
ujan menotok-notok[u.dZAn m«.no.to/.no.to/] hujan yang lebat dan lama.Ujan menotok-notok, tak dapat noreh kite.[u.dZAn m«.no.to/.no.to/ tA/ dA.pAt no.Äeh ki.t«]Hujan menotok-notok, kita tidak dapat menoreh.
angen gadai[A.Nen gA.dAj] angin yang bertiup kencang dan laut yang berombak besar, kadangkala disertai hujan selama 3-4 hari, menyebabkan nelayan tidak dapat turun ke laut. Nama angin ini mempunyai hubungan dengan keadaan kehidupan di masa dahulu apabila keluarga nelayan terpaksa bergadai barang kerana nelayan tidak dapat ke laut.Nampaknye kite tak boleh ke laot, angen gadai kencang.[nAm.pA/.ø« ki.t« tA/ bo.leh k« lAot A.Nen gA.dAj k«n.tSAN]Nampaknya kita tak boleh ke laut, angin gadai kencang.
kerongkong[k«.ÄoN.koN]kata namabahagian pada pukat yang berfungsi sebagai penahan supaya ikan tidak dapat keluar.Ikat kerongkong terek-terek, nanti ikan telepas.[i.kAt k«.ÄoN.koN t«.Äe/.t«.Äe/ nAn.ti i.kAn t«.l«.pAs]Ikat kerongkong terik-terik, nanti ikan terlepas.
maton[mA.ton]kata namabuah manggis masak yang kulitnya menjadi keras dan tidak boleh dikopek lagi. Biasanya setelah lama dipetik atau jatuh terhempas.Mangges ni dah maton pulak, tak dapat nak rase.[mAN.ges ni dAh mA.ton pu.lA/ tA/ dA.pAt nA/ ÄA.s«]Buah manggis masak ini maton pula, tak dapat nak rasa.

Kembali ke atas