Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,

Puisi
 

Jikalau tidak hujan di bukit,
     Keduduk tidak berbunga lagi;
Jikalau tidak dapat bujang berjoget,
     Saya tidak menari lagi.


Lihat selanjutnya...(33)
Peribahasa

Dada manusia tidak dapat diselam.

Bermaksud :

Pengetahuan (fikiran) seseorang itu tidak dapat diduga.

 

Lihat selanjutnya...(140)


Glosari Dialek Pulau Pinang

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
otek[.tE]kata kerjamengumpan seseorang atau sesuatuDah lama dia dok otek budak tu, tak dapat-dapat.[dAh lA.mA di.jA do .tE bu.dAk tu tA dA.pAt.dA.pAt]Sudah lama dia mengumpan budak itu, tidak dapat-dapat.
caroi[tSA.Òoj]kata adjektifberkenaan dengan sesuatu yang tidak mendapat sambutan.Tak dak apa pon dalam pampe tu, pasai tu caroi.[tA dA A.pA pon dA.lAm pAm.pE tu pa.sAj tu tSA.Òoj]Tidak ada apa pun dalam ‘funfair’ tu, sebab tu tidak dapat sambutan.
belenja[b«.l«n.dZA]kata adjektif1. berkenaan dengan air liur yang sentiasa keluar.Ada benda hat aku mengidam tak dapat pasai tu anak aku belenja.[A.dA b«n.dA hAt A.ku m«.Ni.dAm tA dA.pAt pA.sAj tu A.nA A.ku b«.l«n.dZA]Ada benda makan yang saya idamkan tidak dapat sebab itulah anak saya sentiasa keluar air liurnya
menyagau[m«.øA.gAw]kata kerjamenangkap ikan dengan menggunakan tangan di telaga, parit atau sungaiDia memang pandai menyagau, orang menjala pon tak dapat ikan banyak tu.[di.jA mE.mAN pAn.dAj m«.øA.gAw .ÒAN m«n.dZA.lA pon tA/ dA.pAt i.kAn bA.øA/ tu]Dia memang pandai menggagau, orang menjala pun tidak mendapat ikan sebanyak itu.
merengkam[m«.Ò«N.kAm]kata adjektifberkenaan dengan seseorang yang menyimpan perasaan marah atau memendam rasaDia dok merekam tak habeh-habeh kat Pak Pen pasai dapat gaji melintang.[di.jA do/ m«.Ò«.kAm tA/ hA.bEh.hA.bEh kAt pA/ pen pA.sAj dA.pAt gA.dZi m«.lin.tAN]Dia marah tidak sudah-sudah pada Pak Arifin sebab mendapat pergerakkan gaji melintang.

Kembali ke atas