Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,

Puisi
 

Jikalau tidak hujan di bukit,
     Keduduk tidak berbunga lagi;
Jikalau tidak dapat bujang berjoget,
     Saya tidak menari lagi.


Lihat selanjutnya...(33)
Peribahasa

Dada manusia tidak dapat diselam.

Bermaksud :

Pengetahuan (fikiran) seseorang itu tidak dapat diduga.

 

Lihat selanjutnya...(140)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
unsightedtidak dapat dilihatSukanTiada1. Tidak dapat dilihat: Keadaan apabila isyarat yang ditunjukkan oleh hakim garis yang membawa makna tiada kepastian tentang kedudukan bulu tangkis, sama ada berada di luar atau di dalam garisan, sewaktu permainan berlangsung.
ananastasiaananastasiaPerubatanTiadaKeadaan apabila pengidap tidak dapat bangkit berdiri, atau tidak dapat berdiri.
non-focalizationbukan fokalisasiKesusasteraanTiadaSudut pandangan dalam karya sastera yang tidak dapat dikesan secara sistematik atau tidak dapat ditentukan dengan tepat. Sudut pandangan ini mempunyai hubung kait dengan pengarang serta tahu, iaitu pengarang bebas bercerita dan mengetahui segala-galanya tentang cerita. Sudut pandangan bukan fokalisasi biasanya terdapat dalam naratif tradisional. Lihat juga serba tahun neutral, serba tahu terbatas.
no contesttiada perlawananSukanTiadaSuatu keputusan yang menetapkan bahawa pertandingan tidak dapat diteruskan kerana ada gangguan yang tidak dapat diatasi oleh urus setia atau penganjur pertandingan.
aphotic zonezon afotikPerikananTiadaBahagian dasar air laut yang paling dalam dan tidak dapat ditembusi cahaya. Keadaan ini menyebabkan proses fotosintesis tidak berlaku dan tumbuhan laut tidak dapat hidup. Hanya haiwan laut tertentu sahaja yang boleh mendiami bahagian ini. Antara haiwan laut yang mendiami bahagian ini ialah ikan angler, ampai-ampai dan sotong gergasi. Walau bagaimanapun, keberadaan haiwan laut tersebut bergantung pada kedalaman dasar laut.
non-competitive inhibitorperencat tak kompetitifPerubatanTiadaPerencat pada reseptor yang tidak dapat dialihkan dari tapak gabungan oleh molekul lain. Ini menyebabkan perencatan reseptor tersebut tidak dapat dibalikkan dan menghasilkan kesan berpanjangan. Contohnya, aspirin dalam perencatan fungsi platelet.
obscured sky covertutupan langit suramMeteorologiMeteorologi PerhubunganLangit yang tidak dapat dilihat disebabkan oleh fenomena pengaburan, seperti kabut dan jerebu. Oleh yang demikian, jumlah awan tidak dapat dicerap. Dalam pencerapan cuaca penerbangan, ia dikodkan sebagai "X".
absurdabsurdKesusasteraanTiadaAliran pemikiran yang menegaskan bahawa kehidupan manusia tidak bermakna, tidak rasional, tidak berguna dan tidak logik. Pemikiran ini terserlah dalam karya sastera, teater, dan seni tampak yang diekspresikan dalam bentuk ekspresionisme, surealisme, dan absurdisme. Konsep absurd boleh disusurgalurkan dengan falsafah eksistensialisme yang dipelopori pemikir seperti Soren Kierkegaard dari Jerman, serta albert Camus dan Jean-Paul Sartre dari Perancis yang memberikan penekanan kepada kewujudan hidup. Contohnya, drama absurd memaparkan watak yang bergelut untuk mencari tatanan (aturan) dan tujuan hidup dalam situasi yang tidak rasional dan tidak dapat difahami. Ceritanya tidak ada kesinambungan, watak-wataknya bergerak tanpa motivasi, dan bahasanya tidak tersusun. Contoh karya absurd dalam kesusasteraan Barat ialah Ulysses oleh James Joyce, Metamorphosis dan The Castle oleh Franz Kafka. Drama absurd yang terkenal ialah Waiting for Godot oleh Samuel Beckett. Contoh dalam kesusasteraan Mel ayu ialah novel Sampah oleh Shahnon Ahmad, novel Kering oleh Iwan Simatupang, dan drama Bukan Bunuh Diri oleh Disman. Absurd berasal daripada perkataan Latin absurdum yang bermaksud �sesuatu yang bertentangan� atau �tidak harmoni�.
random failurekegagalan rawakKejuruteraanTiada1. Sebarang kegagalan kebetulan yang berlakunya pada masa tertentu, tidak dapat diramal.,2. Sebarang kegagalan yang sebab atau mekanismenya menyebabkan masa berlakunya tidak dapat diramal tetapi boleh diramal hanya dalam konteks kebarangkalian atau statistik.
insanity defensepembelaan tak siumanPsikologiPsikologi UmumPengakuan yang sah dari segi undang-undang bahawa seseorang itu tidak dapat membezakan antara perkara yang salah dengan yang tidak salah semasa melakukan jenayah. Individu yang melakukan jenayah ini biasanya mengalami gangguan mental atau kecelaruan psikologi. Di Amerika Syarikat, pembunuhan yang dilakukan oleh orang yang tidak siuman dianggap sebagai tidak bersalah. Walau bagaimanapun, tidak semua orang yang mengalami masalah psikologi boleh dianggap sebagai tidak siuman. Individu yang mempunyai gangguan delusi yang teruk sahaja boleh dimasukkan dalam kategori tidak siuman. Namun, tidak banyak kes perbicaraan yang melibatkan pembelaan tak siuman. Berdasarkan kajian Phillips, Wolf dan Coons (1988), walaupun khalayak beranggapan kes pembelaan tak siuman ini banyak berlaku dalam kes mahkamah sehingga 37% tetapi data yang dapat dikumpulkan tidak lebih daripada 1%.
12345678910...

Kembali ke atas