Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
nonadmitted reinsurancereinsurans tidak dibenarkaninsuransTiadaReinsurans yang tidak menyatakan kredit dalam penyata tahunan syarikat mengesid kerana reinsurer tidak dilesenkan atau tidak dibenarkan berurus niaga sesuatu lini perniagaan dalam kawasan yang tetap.
nonadmitted reinsuranceinsurans semula tidak dibenarkanPentadbiran PerniagaanTiadaInsurans semula yang tidak menyatakan kredit dalam penyata tahunan syarikat mengesid kerana reinsurer tidak dilesenkan atau tidak dibenarkan berurus niaga sesuatu lini perniagaan dalam kawasan yang tetap.
nonadmitted reinsuranceinsurans semula tidak dibenarkanEkonomiTiadaTiada
regulated companysyarikat terkawalPentadbiranTiadaSyarikat yang tidak dibenarkan menukar kadar yang dikenakan terhadap pelanggan tanpa kelulusan pihak berkuasa.
forbidden elementunsur laranganSukanTiadaUnsur pergerakan yang tidak dibenarkan oleh F.I.G. Misalnya, pergerakan akrobatik.
green beltjalur hijauBiologiEkologiKawasan tertentu yang tidak dibenarkan mendirikan bangunan atau rumah. Kawasan ini diwujudkan untuk memisahkan kawasan perindustrian daripada kawasan perumahan. Misalnya, Bukit Nanas dan Taman Tasik Perdana merupakan jalur hijau di Kuala Lumpur.
banned editionedisi haramPerpustakaanTiadaEdidi yang ditapis dan tidak dibenarkan peredarannya oleh kerajaan,institusi, atau organisasi keagamaan disebabkan kandungannya, kepercayaan dan aktiviti pengarangnya, selalunya berkaitan dengan dasar patriotik, moral, atau keagamaan.
prohibited actiontindakan cegahSukanTiadaTindakan mengancam keselamatan yang tidak dibenarkan.
caughtmati tangkapSukanTiadaKeadaan yang menyebabkan pihak pemukul tidak dibenarkan membuat pukulan yang seterusnya, kerana bola yang dipukul, dapat ditangkap oleh pemadang.
sealed floorlantai varnisSukanTiadaLantai yang bervarnis dan tidak dibenarkan untuk pertandingan.
12345678910...

Kembali ke atas