Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,

Puisi
 

Satu hari tidak ke ladang,
     Habis kangkung dililit padi;
Satu hari tidak kupandang,
     Habis jantung diremuk hati.


Lihat selanjutnya...(13)
Peribahasa

Pilin telinga saring-saring.

Bermaksud :

Fikirkan habis-habis sebelum berbuat sesuatu. saring = tidak longgar.

 

Lihat selanjutnya...(12)


Glosari Dialek Kedah

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
lilaeh[li.lAEh]kata adjektifhabis langsung, tidak berbaki lagi, habis sama sekali; habeh licon, habeh lilaeh.Lilaeh nasik tu depa makan pasai dah dua ari tak makan.[li.lAEh nA.si/ tu d«.pA mA.kAn pA.sAj dAh du.wA A.Òi tA/ mA.kAn]Habis langsung nasi itu dimakan oleh mereka kerana sudah dua hari tidak makan.
habeh lilaeh[hA.beh li.lAEh] habis langsung, tidak berbaki lagi, habis sama sekali; habeh licon, lilaeh.Habeh lilaeh nasik tu depa makan pasai dah dua ari tak makan.[hA.beh li.lAEh nA.si/ tu d«.pA mA.kAn pA.sAj dAh du.wA A.Òi tA/ mA.kAn]Habis langsung nasi itu dimakan oleh mereka kerana sudah dua hari tidak makan.
habeh licon[hA.beh li.tSon] habis langsung, tidak berbaki lagi, habis sama sekali; habeh-lilaeh, lilaeh.Habeh licon nasik tu depa makan pasai dah dua ari tak makan.[hA.beh li.tSon nA.si/ tu d«.pA mA.kAn pA.sAj dAh du.wA A.Òi tA/ mA.kAn]Habis langsung nasi itu dimakan oleh mereka kerana sudah dua hari tidak makan.
licon[li.tSon]kata tugassehabis-habis, sekurang-kurang, setidak-tidak, paling kurang, paling sedikit; habeh-con.licon tak tau nak cari, tanyala orang.[li.tSon tA/ tAu nA/ tSA.Òi tA.øA.lA .ÒAN]Sehabis-habis usaha, tidak berjumpa juga, bertanyalah kepada orang.
habeh-con[hA.beh.tSon]kata tugassehabis-habis, sekurang-kurang, setidak-tidak, paling kurang, paling sedikit; licon.Habeh-con tak tau nak cari, tanyala orang.[hA.beh.tSon tA/ tAw nA/ tSA.Òi tA.øA.lA .ÒAN]Sehabis-habis usaha, tidak berjumpa juga, bertanyalah kepada orang.

Kembali ke atas