Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,

Puisi
 

Satu hari tidak ke ladang,
     Habis kangkung dililit padi;
Satu hari tidak kupandang,
     Habis jantung diremuk hati.


Lihat selanjutnya...(13)
Peribahasa

Pilin telinga saring-saring.

Bermaksud :

Fikirkan habis-habis sebelum berbuat sesuatu. saring = tidak longgar.

 

Lihat selanjutnya...(12)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
best-effort offeringtawaran usaha terbaikPentadbiran PerniagaanTiadaTawaran baru sekuriti dengan penanggung jamin bersetuju mengagihkan sebanyak mungkin sekuriti kepada pelabur dan memulangkan kepada penerbit mana-mana sekuriti yang tidak habis dijual.
inversie/inversionsusun terbalik; inversiKesusasteraanTiadaUrutan kata yang menyimpang dari kebiasaan dan selalunya terdapat dalam pembentukan sesebuah puisi. Contoh: 'Puteri Zubaidah' menjadi 'Zubaidah Puteri' seperti syair di bawah. Gilang-gemilang cahaya berseri, Laksana bulan empat belas hari, Cantik majlis tidak terperi, Habis menurut Zubaidah Puteri.[hlm 445]
cleanout toolalat bersih habisKejuruteraanPetroleumAlat yang digunakan untuk membersihkan lubang telaga dari benda atau bahan-bahan yang tidak dikehendaki, seperti pasir, mendakan parafin dan sebagainya. Antara contohnya termasuklah pengelap dan penimba.
Private Use Area (PUA)Kawasan Guna Peribadi (PUA)Teknologi MaklumatTiadaJulat kod Unikod (E000 -F8FF dan satah 15 dan 16) yang diperuntukkan untuk ditakrif oleh pengguna untuk mencipta aksara kegunaan sendiri. Julat ini mungkin boleh digunakan oleh pembangun perisian dan pengguna akhir yang memerlukan set aksara khas untuk tujuan tertentu. Walaupun kelihatan julat atau 'ruang' kod masih banyak, julat ini perlu diuruskan agar tidak habis digunakan.
staggered shiftgiliran peringkatPentadbiran PerniagaanTiadaGiliran bekerja yang tidak mengikut giliran biasa seperti pekerja mula atau habis bekerja lebih awal atau lebih lewat.
spanner shiftgiliran peringkatPentadbiran PerniagaanTiadaGiliran bekerja yang tidak mengikut giliran biasa seperti pekerja mula atau habis bekerja lebih awal atau lebih lewat.
primary batterybateri utamaTeknikElektrikBateri yang mengeluarkan tenaga elektrik daripada proses elektrokimia. D.g.e. bateri ini tidak boleh dipulihkan semula setelah habis digunakan. Misalnya, bateri kering. Sinonim bateri volta.
marginal welltelaga penjidarKejuruteraanPetroleumTelaga minyak atau telaga gas yang sumber aslinya hampir habis sehingga jika pengeluarannya diteruskan juga maka kos pengeluaran sudah tidak dapat diimbangi oleh masukkan yang diperoleh daripada hasil pengeluaran. Dengan demikian, kemungkinan untuk mendapatkan keuntungan daripada pengeluaran telaga berkenaan tidak dapat ditentukan adalah diragukan.
pump offpam habisKejuruteraanPetroleumMengepam telaga dengan cepat hingga ke aras bendalir. Biasanya minyak turun ke aras yang lebih rendah dari aras injap pegun pam berkenaan dan pam akan berhenti beroperasi. Kejadian ini biasanya dihindari dengan cara meletakkan atau memasang pam pada kedalaman yang tepat di dalam telaga sehingga tidak mungkin aras bendalir akan berada di bawah injap pegunnya.
irreversible reactiontindak balas tak berbalikKimiaTiadaTindak balas yang berlaku pada satu arah. Dalam tindak balas ini, bahan-bahan bertindak balas sehingga satu atau semua bahan habis bertindak balas dan hasilnya tidak dapat bertindak balas sesama sendiri untuk menghasilkan bahan tindak balas asal. Misalnya, tindak balas di antara natrium hidroksida dengan asid hidroklorik untuk menghasilkan natrium klorida dan air.
12

Kembali ke atas