Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,

Peribahasa

Duduk meraut ranjau,
     tegak meninjau jarak.

Bermaksud :

Selalu bekerja tidak berhenti-henti.

 

Lihat selanjutnya...(2)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
metrostaxismetrostaksisPerubatanTiadaPengeluaran darah yang sedikit tetapi tidak berhenti-henti dari uterus.
permanent currentarus kekalSains MarinTiadaArus yang bergerak secara berterusan tanpa henti dan tidak bergantung kepada keadaan pasang surut air laut, termasuklah pelepasan air sungai yang membentuk sistem peredaran umum lautan.
constitutive gene expressionpengekspresan gen berterusanBioinformatikBioinformatik MolekulPengekspresan gen yang berlaku secara berterusan, tanpa henti dan tidak bergantung kepada keadaan sel atau persekitarannya.
density effectkesan ketumpatanKejuruteraanTiadaPengurangan kuasa henti sesuatu bahan tumpat berbanding dengan kuasa henti bahan yang sama dalam keadaan tidak tumpat.
endless loopgelung tanpa hentiTeknologi MaklumatPerisianJujukan arahan dalam atur cara komputer yang gelungnya tidak mempunyai syarat penamat atau mempunyai syarat ungkapan yang tidak dipenuhi. Keadaan ini boleh menyebabkan sistem komputer mengalami kebuntuan. Contohnya, dalam kod bahasa pengaturcaraan C/C++ adalah seperti yang berikut: int i; for (i = 1; i > 0; i++) { /* Ini adalah gelung tanpa henti */ }
win by referee stop contest (R.S.C.)menang henti tandingSukanTiadaKeputusan referi yang memberikan kemenangan kepada petinju, kerana menurut penelitiannya lawan pemenang berada dalam keadaan tidak berdaya, luar tara, tidak seimbang, dan tidak bersungguh-sungguh.
down timemasa hentiKomunikasiTiadaMasa yang tidak dapat digunakan semasa penggambaran kerana masalah-masalah tertentu seperti kerosakan peralatan rakaman, perubahan lokasi, pengubahsuaian adegan dan sebagainya.
downtimemasa mati/masa hentiTeknologi MaklumatTiadaTempoh masa suatu sistem komputer tidak dapat digunakan.
all-stop junctionkawalan henti empat simpangKejuruteraan AutomotifTiadaKawalan simpang berhenti yang tidak menggunakan lampu isyarat, dan memberi keutamaan kepada kenderaan yang sampai dahulu di garisan berhenti. Kawalan ini hanya digunakan di Amerika Syarikat.
four-way stop intersectionkawalan henti empat simpangKejuruteraan AutomotifTiadaKawalan simpang berhenti yang tidak menggunakan lampu isyarat, dan memberi keutamaan kepada kenderaan yang sampai dahulu di garisan berhenti. Kawalan ini hanya digunakan di Amerika Syarikat.
12

Kembali ke atas