Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,

Puisi
 

Sakit saya kena cepu,
     Tidak sakit kumbang menyengat;
Sakit saya kerana tipu,
     Dalam tipu tidak ingat.


Lihat selanjutnya...(4)
Peribahasa

Kawin (kahwin) naik basuh kaki saja.

Bermaksud :

Kahwin dengan tidak kena belanja apa-apa. (Peribahasa lain yang sama makna: Naik ke rumah bercuti kaki saja).

 

Lihat selanjutnya...(17)

394

Misfortunes never come singly

Malang sering kali datang bertimpa-timpa

Sudah kering terjemur pula, sudah garing kena ramas pula.

It is said that misfortune never come singly. Less than two days after the country was shattered by the explosion of its nuclear plant, one of its active volcanoes finally erupted and killed 20,000 people.

Kata orang, sudah kering terjemur pula, sudah garing kena ramas pula. Tidak sampai dua hari selepas negara itu diranapkan oleh letupan loji nuklearnya, salah sebuah gunung berapinya yang aktif meletus dan meragut 20,000 nyawa.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(2)

Glosari Dielek Melaka

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan DialekMaksud Ayat
buat pemelau[bu.wAt p«.m«.lAw] melawak yang tidak kena pada tempatnya.Dengan pak sedare kau tu jangan buat pemelau, nanti die naek angen baru tau.[d«.NAn pA/ s«.dA.Ä« kAw dZA.NAn bu.wAt p«.m«.lAw nAn.ti di.j« nAe/ A.Nen bA.Äu tAu]Dengan bapa saudara kau tu jangan nak melawak sembarangan, nanti dia naik angin, baru engkau tahu.
bencah[b«n.tSAh]kata kerjamerebak atau meresap (cecair) di atas permukaan seperti kertas, kain dan sebagainya.Ketas ni tak bagos, kene dakwat die bencah.[k«.tAs ni tA/ bA.gos k«.n« dA/.wAt di.j« b«n.tSAh]Kertas ini tidak bagus, kena dakwat, ia merebak.
pantang teleleh[pAn.tAN t«.le.leh] tidak boleh leka walaupun sekejap.Kat sini kene jage-jage, pantang teleleh, abes barang kene curi.[kAt si.ni k«.n« dZA.g«.dZA.g« pAn.tAN t«.le.leh A.bes bA.ÄAN k«.n« tSu.Äi]Di sini kena berjaga-jaga, pantang teleleh, habis barang kena curi.
bahal[bA.hAl]kata adjektifsakit urat yang setempat biasanya pada punggung, pangkal paha atau gusi.Dah kene bahal gigi le tu, patot tak becakap.[dAh k«.n« bA.hAl gi.gi l« tu pA.tot tA/ b«.tSA.kAp]Sudah kena sakit gigi hingga ke uratlah tu, patutlah tidak boleh bercakap.
mempisang[m«m.pi.sAN]kata nama1. kayu kecil yang dipasang memanjang dari kemudi hingga ke haluan di kiri kanan bahagian atas dinding perahu dan melekat pada perahu (tidak seperti sia yang tidak melekat pada perahu). Mempisang melindungi bahagian itu daripada menjadi haus akibat kerja di laut seperti menarik pukat.Kau kene pasang mempisang, nanti sapan perahu kau.[kAw k«.n« pA.sAN m«m.pi.sAN nAn.ti sA.pAn p«.Ä«.hu kAw]Kau kena pasang mempisang, nanti rosak perahu kau.
kiyap[ki.jA)p]kata adjektifberkenaan bateri, alat berkuasa bateri atau berenjin yang rosak atau tidak berfungsi.Bateri ini dah kiyap, kene beli baru ni.[bA.t«.Äi ni dAh ki.jA)p k«.n« b«.li bA.Äu ni]Bateri ini sudah habis kuasanya, kena beli yang baru.

Kembali ke atas