Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.
Tesaurus
 
tidak (kata tugas)
Bersinonim dengan bukan, tiada, tak, enggak, negatif;,
Kata Terbitan : tidak-tidak, setidak-tidaknya, menidakkan,

Puisi
 

Sakit saya kena cepu,
     Tidak sakit kumbang menyengat;
Sakit saya kerana tipu,
     Dalam tipu tidak ingat.


Lihat selanjutnya...(4)
Peribahasa

Kawin (kahwin) naik basuh kaki saja.

Bermaksud :

Kahwin dengan tidak kena belanja apa-apa. (Peribahasa lain yang sama makna: Naik ke rumah bercuti kaki saja).

 

Lihat selanjutnya...(17)

394

Misfortunes never come singly

Malang sering kali datang bertimpa-timpa

Sudah kering terjemur pula, sudah garing kena ramas pula.

It is said that misfortune never come singly. Less than two days after the country was shattered by the explosion of its nuclear plant, one of its active volcanoes finally erupted and killed 20,000 people.

Kata orang, sudah kering terjemur pula, sudah garing kena ramas pula. Tidak sampai dua hari selepas negara itu diranapkan oleh letupan loji nuklearnya, salah sebuah gunung berapinya yang aktif meletus dan meragut 20,000 nyawa.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(2)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
debusdebusSukanTiada1. Memangkah tidak kena gasing.
comedy of errorskomedi kelam kabutKesenianDrama dan TeaterGenre drama yang memperlihatkan aksi watak dalam suasana tingkah laku dan percakapan yang serba tidak kena.
double boilerperiuk tingkatPentadbiran PerniagaanTiadaPeriuk yang bahagian atasnya diisi makanan manakala bahagian bawahnya diisi air dan digunakan apabila memasak pada suhu rendah atau bagi masakan yang tidak boleh kena api secara langsung.
killmatikan; hapuskan; buangkan; bunuh; kenaKejuruteraanTiada1. Merawat dengan cara memusnahkan sifat-sifat yang tidak dikehendaki, misalnya peneutralan asid dengan penambahan alkali.,semasa pemejalan.,3. Menghalang sembur-keluar telaga semasa penggerudian petroleum.,4. Menghentikan pengeluaran telaga minyak supaya pemulihan telaga berlaku.
accumulated taxable incomependapatan kena cukai terkumpulPentadbiran PerniagaanTiadaPendapatan bersih syarikat yang dikenakan cukai yang tidak diagihkan sebagai dividen dan digunakan semula dalam perniagaan dan dijadikan asas bagi pengiraan liabiliti, cukai, dan lain-lain.
safety glasskaca keselamatanKimiaTiadaKaca yang diolah supaya tidak mudah pecah atau berkecai semasa kena hentaman. Misalnya, kaca berdawai dan kaca berlamina. Kaca berlamina terdiri daripada dua keping plat kaca dengan polivinil butiral di tengahnya. Bahan polivil tersebut melekat pada kaca sehingga kaca tidak pecah berkecai semasa hentaman. Kaca keselamatan digunakan untuk membuat cermin kenderaan, kaca kalis peluru dan kaca mata keselamatan.

Kembali ke atas